Tüm Türkiye'de Cumhuriyet Coşkusu: Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Yer

Şölen'le Keşfet

25.10.2023

Tüm Türkiye'de Cumhuriyet Coşkusu: Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Yer

Tüm Türkiye'de Cumhuriyet Coşkusu: Mutlaka Görülmesi Gereken 5 Yer

2023 ile birlikte Atatürk’ün izinde Cumhuriyet’in 100. yaşını kutlamaya hazırlanıyoruz. Ancak biliyoruz ki 29 Ekim günü 100. yılını kutlayacağımız Cumhuriyetimiz, büyük zorluk ve mücadele ile kuruldu. Bu mücadelenin izleri ise Türkiye’nin her bir yanında saklı. O halde Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihine ve Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere bıraktığı eserlere doğru bir Türkiye turuna çıkma zamanı geldi.

Gelin, bir asırlık Cumhuriyet’imizi kutlayacağımız bu Cumhuriyet Bayramı’nda tüm Türkiye’de Cumhuriyet coşkusunu büyük bir heyecanla yaşatacak 29 Ekim’de gezilecek yerleri birlikte keşfedelim.

 

Bandırma Vapuru, Samsun

İlk olarak Milli Mücadele’yi başlatan, Atatürk ve silah arkadaşlarını İstanbul’dan Samsun’a taşıyan Bandırma Vapuru ile başlayalım.

Bandırma Vapuru, 19 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi olan Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını Samsun’a ulaştırması ile tarihi bir öneme sahip. Çünkü Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile Milli Mücadele’nin de ilk adımı atılmış oldu. Bandırma Vapuru da ülkenin kaderini değiştiren bir vasıta olarak tarihe geçti. Şu anda bu önemli vapurun orijinal boyutları ile yeniden inşa edilmiş halini Samsun’da görmek mümkün.

Bandırma Vapuru’nun yeniden inşası 1999 yılında Samsun Valiliği tarafından başlatıldı ve vapur 2003 yılında ziyarete açıldı. Bandırma Vapuru Müzesi içerisinde yer alan Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri ile Milli Mücadele için önemli kararların alındığı o toplantı anına geri dönebilir, tarihi belgeler ve eşyalar ile Türkiye Cumhuriyet tarihinde küçük bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

 

Atatürk Müzesi, İzmir

Kurtuluş Savaşı için İzmir’in önemi büyük. O halde, “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrinden sonra İzmir’e giden Türk ordusunun karargah olarak kullandığı yeri ziyaret edelim.

İzmir’in Alsancak ilçesinde bulunan ve şu anda Atatürk Müzesi olarak ziyaret edilebilen bu ev, Kurtuluş Savaşı’nın ilk yıllarında bir karargah olarak kullanılmış. Savaşın başarı ile sonlanması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından İzmir Belediyesi tarafından 1926 yılında burası Atatürk’e armağan edilmiş. Böylece bu ev, Atatürk’ün İzmir’e her geldiğinde kaldığı yer olmuş.

Şu anda ise bu 4 katlı evin her katı Atatürk’ün eşyalarının sergilendiği bir müze. Bu nedenle de Atatürk Müzesi’ne Atatürk’ün İzmir’e bıraktığı bir hatıra diyebiliriz.

 

Yürüyen Köşk, Yalova

Yürüyen Köşk, Yalova

Şimdiki durağımız, hikayesi ile meşhur Yürüyen Köşk. Yalova sahilinde görebileceğiniz Yürüyen Köşk, aslında Atatürk’ün yaz aylarında sıkça ziyaret ettiği, 1929 yılında yapılan ahşap ve iki katlı bir köşk. Ama köşkün önemi hikayesinde saklı.

12 Eylül 1929 yılında inşaatı tamamlanan bu köşke, Atatürk 1930 yılının yaz aylarında gelmiş. Köşke geldiğinde bahçıvanın, köşkün hemen yanındaki çınar ağacının dallarını kesmeye çalıştığını görmüş. Atatürk hemen bahçıvanı durdurmuş. Ağacın dallarının çatıya zarar vereceğini söyleyen bahçıvan ile konuşmasından sonra ise Atatürk “Dal kesilmeyecek. Köşk kaydırılacak.” diyerek köşkün kaydırılması için çalışmalara başlamış.

İstanbul Fen İşleri, Yollar ve Köprüler Şubesi’nden gelen mimar ve mühendisler ile bir proje çizilmiş. Bina çevresi temele kadar kazılarak bina, raylar aracılığı ile tam olarak 4.80 metre kaydırılmış. Böylece ağacın dalı kesilmekten kurtulduğu gibi köşkün adı da Yürüyen Köşk olarak kalmış.

Hem Yürüyen Köşk hem de o meşhur çınar ağacı, Yalova’da görülmesi gereken yerler arasında. Bu etkileyici hikayeyi yerinde görmek için Yalova’ya gittiğinizde Yürüyen Köşkü ziyaret edebilirsiniz.

 

Atatürk Köşkü, Trabzon

Şimdi, Atatürk’ün severek kaldığı ve burada kalırken tüm mal varlığını Türk halkına armağan etme kararı aldığı yeri görmek için Trabzon’a doğru yola çıkalım.

Trabzon’un Soğuksu semtinde bulunan Atatürk Köşkü hem mimarisi hem de bulunduğu yer bakımından oldukça dikkat çekici bir yapı. Bu köşk, Atatürk’ün 1924 yılında ilk defa Trabzon’a geldiğinde ağırlandığı yer olarak biliniyor.

Atatürk, ilk ziyaretinde burada kalmasa da 1937 yılında yaptığı Trabzon ziyaretinde bu köşkte konaklamış. Burada konakladığı sırada ise bütün mal varlığının listesini çıkararak Türk milletine armağan edilmesi için Başbakana iletmiş. Bu nedenle Trabzon’daki bu köşk, tarihi bir anın şahidi olarak geçmişten günümüze kadar gelen önemli bir yapı.

1943 yılında müze olarak ziyarete açılan Atatürk Köşkü içerisinde Atatürk’ün kullandığı eşyaları, fotoğraflarını, Trabzon’a ilk geldiğinde yaptığı konuşmanın metnini ve mal varlığını milletine armağan ettiği gün listesini hazırladığı çalışma odasını görebilirsiniz.

 

Çanakkale Şehitler Abidesi ve Harp Müzesi, Çanakkale

Çanakkale Şehitler Abidesi ve Harp Müzesi, Çanakkale

Son durağımız sadece Çanakkale’nin değil, tüm Türkiye’nin en önemli yerlerinden biri olan Çanakkale Şehitler Abidesi. I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale’ye bağlı Gelibolu Yarımadası’nda tarihin en zorlu mücadelesi yaşandı ve binlerce kişi burada hayatını kaybetti. Bu kahramanlık hikayesini yazan şehitlerin anısına, 1954 yılında inşası başlayan ve 1960 yılında açılan görkemli Çanakkale Şehitler Abidesi yapıldı. Abidenin arka bölümünde de şu ana kadar isimleri tespit edilebilmiş 59.408 şehidin isimlerinin yer aldığı Türk Şehitliği bulunuyor.

Bu önemli anıtın hemen altındaki salonda yer alan Harp Müzesi’nde; savaş zamanından kalmış eşyalar, belgeler, fotoğraflar sergileniyor. Bu zorlu mücadeleyi gözler önüne seren Şehitler Abidesi ve Harp Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük zorluklarla kurulduğunun en önemli kanıtı.

Gördüğünüz gibi Türkiye’nin her bir yanı Atatürk’ün bizlere bıraktığı armağanlar ve Kurtuluş Mücadelesi’nin hatıraları ile dolu. “Peki, başka yer yok mu?” diye merak ediyorsanız rotanızı İstanbul ve Ankara’ya çevirebilirsiniz. “Atatürk’ün İstanbul’da Yaşadığı 5 Yer” ve “100. Yılında Cumhuriyet'in İlanına Yolculuk: Ankara Gezi Rehberi” yazılarımızı okuyarak 29 Ekim’de gezilecek daha pek çok yer keşfedebilirsiniz.

 

Cumhuriyet’in 100. yılında da her zaman olduğu gibi bizlere bu görkemli tarihi miras bırakan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz. Şölen olarak bu mirası her zaman koruyup yüceltmek ve Atatürk’ün değerlerini her daim yaşatmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!

 

Paylaş: