Cumhuriyet'in 100. Yılına Özel: Atatürk'ün İstanbul'da Yaşadığı 5 Yer

Şölen'le Keşfet

25.10.2023

Cumhuriyet'in 100. Yılına Özel: Atatürk'ün İstanbul'da Yaşadığı 5 Yer

Cumhuriyet'in 100. Yılına Özel: Atatürk'ün İstanbul'da Yaşadığı 5 Yer

Bu sene 29 Ekim’de Cumhuriyet’in ilanının 100. yılını kutluyoruz. Tabii ki bu özel günde bir asırlık Cumhuriyet tarihimizin temelini atan ve bize armağan ettiği bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü daha büyük bir coşku ile anacağız. Bu coşkuyu derinden hissetmenin yollarından biri ise Atatürk’ün hatıraları ile küçük bir yolculuğa çıkmak. O halde gelin, Atatürk’ün İstanbul’da yaşadığı yerler ile Ulu Önder’in İstanbul’a bıraktığı izleri birlikte keşfedelim.

Biliyoruz ki Türkiye’nin her bir köşesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün izi var. Ama İstanbul ile Atatürk’ün ayrı bir bağı olduğu kesin. Çünkü İstanbul, Atatürk’ün ebedi yolculuğa uğurlandığı 1938 yılına kadar yaşadığı şehir. Bu nedenle de İstanbul’un farklı semtlerinde Atatürk’ün izlerini görmek mümkün. O zaman, bu izleri takip ederek İstanbul’u bir de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gözünden görelim.

 

Mustafa Kemal Müzesi, Beşiktaş

Atatürk’ün İstanbul’da yaşadığı yerler gezisine Mustafa Kemal’in İstanbul’a geldiğinde yaşadığı ilk ev ile başlıyoruz. Beşiktaş Akaretler’de bulunan üç katlı bu ev, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1912 ile 1918 yılları arasında İstanbul’da yaşadığı ilk ev olarak biliniyor. Annesi Zübeyde Hanım, kız kardeşi Makbule Hanım ve manevi oğlu Abdurrahim Tuncak ile birlikte bu evde yaşayan Atatürk’e ait pek çok iz, bu evin her köşesinde saklı.

2011 yılında Mustafa Kemal Müzesi olarak ziyarete açılan bu müzenin dikkat çekici noktası ise hem Atatürk’e hem de ailesine ait mektuplar. Evin ikinci katında Mustafa Kemal’in ve ailesinin yazdığı mektupları görebilirsiniz.

 

Atatürk Müzesi, Şişli

Akaretler’deki evden sonra Atatürk’ün yaşadığı bir diğer evi görmek için Şişli’ye geçelim. Atatürk Müzesi, diğer adı ile İnkılap Müzesi, aslında Halaskargazi Caddesi üzerinde yer alan üç katlı bir ev. Bu evi değerli kılan ise 1918’den 1919’a kadar Atatürk’e, Zübeyde Hanım’a ve Makbule Hanım’a ev sahipliği yapmasının yanı sıra Kurtuluş Savaşı’nın temellerinin bu evde atılması.

Mustafa Kemal Atatürk, Birinci Dünya Savaşı’nın bitimi ile tekrar İstanbul’a döndüğünde bu evi tutmuş. O sırada Akaretler’deki evde oturan annesi ve kız kardeşini de yanına alarak Şişli’deki bu eve taşınmış. Bu ev, kaldıkları bir sene boyunca hem bir yaşam alanı hem de arkadaşlarıyla toplantılar yapıp Kurtuluş Savaşı’nı planladığı yer olmuş.

Şu anda ise Şişli’deki bu ev; Atatürk’ün kişisel eşyalarını, üniformalarını, el yazısı ile yazdığı mektupları, madalyalarını görebileceğiniz bir müze. Ayrıca Atatürk Müzesi içerisinde ressam İbrahim Çallı ve Zeki Kocamemi tarafından yapılmış yağlı boya tabloları da görebilirsiniz.

 

Florya Atatürk Köşkü, Bakırköy

“Atatürk’ün İstanbul’da en sevdiği yer neresiydi?”diye merak ediyorsanız şimdi, Atatürk’ün sevgisi ile daha da popüler hale gelen Florya’ya doğru yola çıkabiliriz.

Atatürk’ün İstanbul’da en sevdiği yerlerden biri olan Florya, özellikle yaz aylarında gittiği bir yermiş. Bu sevgisine karşılık İstanbul Belediyesi, 1935 yılında Florya’ya Atatürk için bir köşk yaptırmaya karar vermiş. Deniz tabanına çakılan sütunlar üzerine inşa edilen, karaya bir köprü ile bağlanan bu köşkün yapımı 14 Ağustos 1935 tarihinde bitmiş ve köşk, Atatürk’e armağan edilmiş. 1936 yılından itibaren Atatürk’ün yaz aylarını bu köşkte geçirdiği, burada önemli toplantılar yaptığı biliniyor. Bu nedenle de Atatürk Florya Köşkü’nün büyük bir kısmı toplantı odalarından oluşuyor.

1988 yılında restore edilen Atatürk Florya Köşkü, dönemin tarzını yansıtan önemli yapılardan biri. Atatürk’ün İstanbul’daki en sevdiği yerlerden biri olan bu köşkü ziyaret ederek dönemin ruhunu en derinden hissedebilirsiniz.

 

Pera Palace 101 Numaralı Oda, Beyoğlu

Şimdiki durağımız; Atatürk’ün yaşadığı değil ama sıkça ziyaret ettiği bir yer olan Pera Palace Hotel. Beyoğlu’nda bulunan Pera Palace Hotel’in 101 numaralı odası, Atatürk’ün bu oteli ziyaretlerinde kaldığı oda olarak biliniyor. Milli Mücadele’nin en kritik dönemlerinde Atatürk, 101 numaralı odada çalışmış ve ülke için büyük önem taşıyan kararlar almış. Bu otel, onun için hem bir konaklama hem de çalışma alanı olmuş. Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. yaş gününde ise otel tarafından 101 numaralı oda, müzeye dönüştürülmüş.

Pera Palace Hotel’in 101 numaralı odası, her gün 10.00-11.00 ve 15.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Otelin eşsiz ambiyansında Atatürk’e ait eşyaların, kitapların ve kendisine gönderilen hediyelerin derlendiği 101 numaralı odayı mutlaka görmelisiniz.

 

Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş

Son durağımız tabii ki Atatürk’ün İstanbul’da izini bıraktığı en önemli yerlerden biri olan Dolmabahçe Sarayı.

Dolmabahçe Sarayı, Atatürk’ün İstanbul’a geldiğinde kaldığı yerlerin başında geliyor. 1927-1938 yılları arasında İstanbul ziyaretlerinde Dolmabahçe Sarayı’ndaki odasında kalan Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’u burada yazdığı biliniyor. Hastalığının son günlerini de burada geçiren Ulu Önder, 10 Kasım 1938 tarihinde Dolmabahçe Sarayı’ndan ebedi yolculuğuna uğurlandı. Dolmabahçe Sarayı’nda Atatürk’ün kaldığı oda, hala aslına uygun şekilde muhafaza ediliyor.

Kısacası Dolmabahçe Sarayı, Atatürk’ün İstanbul’da son izini bıraktığı yer olarak tarihi bir öneme sahip. Ancak unutmayın ki Atatürk’ün bıraktığı izler, her yerde ve hala bizimle yaşıyor. Atatürk’ün izinde Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak ve yükseltmek ise bizim elimizde.

Biz de Şölen olarak her zaman Atatürk’ün izinde, onun bıraktığı değerleri yaşatmak ve geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Her zaman olduğu gibi Cumhuriyetimizin 100. yılında da bize bıraktığı ve geleceğimizi aydınlatan izleri ile Gazi Mustafa Kemal’i saygıyla anıyoruz.

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!

 

Paylaş: