100. Yılında Cumhuriyet'in İlanına Yolculuk: Ankara Gezi Rehberi

Şölen'le Keşfet

25.10.2023

100. Yılında Cumhuriyet'in İlanına Yolculuk: Ankara Gezi Rehberi

100. Yılında Cumhuriyet'in İlanına Yolculuk: Ankara Gezi Rehberi

Ekim ayı, kuşkusuz diğer aylardan daha özel. Çünkü bu ay, Türkiye’nin bağımsızlık temelinin atıldığı ve Cumhuriyet’in ilan edildiği 29 Ekim’e ev sahipliği yapıyor. 2023 senesi ile 100. yaşına girecek olan Cumhuriyet için bu sene, Cumhuriyet Bayramı’nı daha da coşkulu ve heyecanla kutlama zamanı. O halde, bu heyecanı ve coşkuyu en derinden hissetmek için Cumhuriyet’in ilanına doğru yani Türkiye’nin başkenti Ankara’ya doğru bir yolculuğa çıkalım.

 

Cumhuriyet Bayramı'na Özel Ankara'da Gezilecek Yerler

Ankara, Türkiye’nin başkenti olsa da bu şehrin önemi sadece bununla sınırlı değil. Bu şehir, geçmişten günümüze kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ev sahipliği yapan ve Cumhuriyet’in ilan edildiği yer. Bu nedenle de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın coşkusu burada bir başka.

O zaman şehrin dört bir yanını sarmış bu büyük coşku ile Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına dönmeye hazırsanız Cumhuriyet Bayramı’na özel Ankara’da gezilecek yerleri keşfedeceğimiz tarihi bir geziye başlıyoruz.

 

Anıtkabir

Anıtkabir

İlk durağımız tabii ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir. Sadece Ankara için değil, tüm Türkiye için simgesel bir yapı olan Anıtkabir, aynı zamanda en derinden 29 Ekim coşkusunu hissedeceğiniz yer. Çünkü 7’den 70’e pek çok kişi, her 29 Ekim’de Cumhuriyet’in kurucusu Ulu Önder Atatürk’ü ziyaret etmek için Anıtkabir’de buluşuyor. 100. yılında Cumhuriyet Bayramı’nı coşkulu bir kalabalık ve ilk günkü gibi bir heyecanla yaşamak için Anıtkabir, Ankara’da mutlaka gitmeniz gereken yerlerin başında.

Anıtkabir’e gittiğinizde meşhur Aslanlı Yol’dan yürüyerek Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarını ziyaret ettikten sonra geçmişe yolculuk yapmak için Anıtkabir’in içerisinde yer alan Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni de gezmeyi unutmayın.

 

Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası)

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebedi istirahatgahında ziyaret edip saygıyla andığımıza göre şimdi, 29 Ekim 1923 gününe dönme zamanı. O halde, Cumhuriyet’in ilan edildiği I. TBMM Binası’na doğru yola çıkıyoruz.

Ankara’nın Ulus semtinde bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk binası sadece ilk meclis olarak değil, Türkiye tarihi için birçok ilkin yaşandığı yer olarak da oldukça önemli. 23 Nisan 1920’de açılan bu meclis çatısı altında 20 Ocak 1921’de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk anayasası kabul edilmiş, 19 Eylül 1921’de Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanı ve Mareşal rütbesi verilmiş, 1 Kasım 1922’de saltanat kaldırılmış. 29 Ekim 1923 tarihinde ise bu mecliste “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” denilerek Cumhuriyet ilan edilmiş.

Kısacası 1920-1924 yılları arasında Türkiye tarihi için pek çok önemli gelişmeye şahitlik eden I. TBMM binası, Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamak için en özel yerlerden biri. 1981 yılında Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla halka açılan bu meclis binasında tüm bu ilklerin yaşandığı ve kararların alındığı salonları gezebilir, geçmişten günümüze kadar gelmiş anlaşma ve yazışmaları görebilirsiniz.

 

Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)

Cumhuriyet Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı I. TBMM binasından sonra şimdiki durağımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişimine öncülük eden II. TBMM binası yani Cumhuriyet Müzesi.

1924 yılına kadar kullanılan I. TBMM binasının artık yeterli gelmemesi ile yine Ankara’nın Ulus semtine daha büyük bir meclis binası inşa edilmiş. 18 Ekim 1924 yılında hizmete açılan II. TBMM binası, 1960 yılına kadar kullanılmış. Türkiye siyasi tarihinin önemli olaylarına tanıklık etmiş bu tarihi yapı, şu anda Cumhuriyet Müzesi ismi ile herkesin ziyaret edebileceği bir müze.

Tıpkı I. TBMM binası gibi bu meclis binası da Türkiye tarihinin önemli bir parçası. Çünkü burada Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişimi için Atatürk ilke ve inkılapları hayata geçirilmiş, birçok uluslararası anlaşma imzalanmış ve Türkiye’nin siyasi tarihi için önemli bir adım olan çok partili sisteme geçilmiş. Kısacası bu meclis binasında şu anda yaşadığımız Türkiye’nin gelişimi için ilk adımlar atılmış. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’u okuduğu yer de tam olarak burası.

Türkiye’nin gelişimi için adımların atıldığı II. TBMM binasını gezerken tarihe bir yolculuk yapacağınız kesin. Burayı ziyaret ettiğinizde büyük kararların alındığı salonların yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk üç cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın kişisel eşyalarını da görmeniz mümkün.

 

Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi

“Peki, meclis binaları yokken kararlar nerede alındı?” diye düşünüyorsanız Kurtuluş Savaşı’nın hareket planlarının oluşturulduğu Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi’ni ziyaret etmenin zamanı geldi.

Eski Ankara Gar Kompleksi içinde yer alan Direksiyon Binası, 1919-1922 yılları arasında Atatürk’ün Ankara’ya geldiğinde kaldığı yer olduğu için Atatürk Konutu olarak anılıyor. Ancak burası, 27 Aralık 1919 tarihinde Atatürk’ün Ankara’da kaldığı ilk yer olmasının yanı sıra aynı zamanda bir karargah.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından Direksiyon Binası, bir karargah olarak seçildikten sonra Milli Mücadele’nin komuta merkezi haline gelmiş. Kurtuluş Savaşı’nın hareket planı, İnönü ve Sakarya muharebelerinin idaresi, 20 Ekim 1921’de Fransızlar ile yapılan Ankara Antlaşması’nın müzakereleri burada yapılmış. Kısacası Direksiyon Binası, meclis binaları yokken bir nevi meclis görevi görmüş.

Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi’nde Atatürk’ün kaldığı ve çalıştığı odaları, eşyalarını görebilir ve Milli Mücadele’nin tarihine açılan bir kapı olan bu yerde dönemin ruhunu hissedebilirsiniz.

 

Atatürk Müze Köşkü

Ankara’ya geldiğinde Direksiyon Binası’nda konaklayan ve çalışmalarını burada yürüten Atatürk için zamanla burası yeterli gelmemeye başlamış. Hal böyle olunca Atatürk’ün çalışmalarını yürütmesi ve Ankara’da yaşaması için yeni bir yer arayışına girilmiş. İşte, bu arayış sonucunda Ankara Belediyesi, uzun yıllar boyunca yaşadığı Çankaya Köşkü’nü 1921 yılında Atatürk’e armağan etmiş.

1921 ile 1932 yılları arasında Atatürk’ün yaşadığı bu köşk, 1950 yılında Atatürk Müze Köşkü adıyla ziyarete açılmış. Şu anda ise Cumhuriyet’in ilanından Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına kadar farklı gelişmelere tanıklık eden bu köşk içerisinde Atatürk’ün hayatından pek çok ize rastlamak mümkün.

 

Gördüğünüz gibi Türkiye Cumhuriyeti için Ankara’nın yeri bir başka. Bu şehrin her bir köşesi, Milli Mücadele’nin ve Cumhuriyet’in izleri ile dolu. Ancak bu şanlı tarihe sahip, Cumhuriyet’in ilanı ile temelleri atılan Türkiye Cumhuriyeti’ni yaşatmak ve yükseltmek de bizim elimizde.

Biz de Şölen olarak Atatürk’ün izinde Cumhuriyet’in değerlerini benimseyerek bu değerleri geleceğe taşımak için her zaman çalışıyoruz. Cumhuriyet’in 100. yılını büyük bir coşku ve heyecanla kutluyoruz.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!

 

Paylaş: