Ramazan Bayramı'nda Gidilecek Yerler: 6 Tatil Önerisi

Bayramlar

8.03.2024

Ramazan Bayramı'nda Gidilecek Yerler: 6 Tatil Önerisi

Ramazan Bayramı'nda Gidilecek Yerler: 6 Tatil Önerisi

Şehirden biraz uzaklaşmak, yeni yerler keşfetmek için bayram tatilleri oldukça uygun zamanlar. Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla da tatil planları yapılmaya başlandı. Bu zamanlarda “Bayram tatili ne zaman?” sorusuna ek olarak akıllarda “Tatilde nereye gitsek?” düşüncesinin de dönüp durması oldukça normal. Biz de sizi düşündük ve bayramda gezilecek yerler için önerilerimizi hazırladık.

Yoğun tempodan uzaklaşıp Ramazan Bayramı tatilinin keyfini çıkarabileceğiniz, yeni yerler ve lezzetler keşfedebileceğiniz birbirinden güzel tatil planını hep beraber keşfedelim.

 

Ramazan Bayramı Ne Zaman? Bayram Tatili Kaç Gün?

Tatil planı yapmadan önce tabii ki Ramazan Bayramı’nın ne zamana denk geldiğini ve kaç gün sürdüğünü bilmek önemli. Bu bilgilere göre gezi için sadece bayram tatili zamanının değerlendirilebileceği gibi yıllık izin alınıp tatil daha da uzatılabilir. O yüzden öncelikle bu sene Ramazan Bayramı ne zamana denk geliyor, bakalım.

2024 Ramazan Bayramı’nın ilk günü 10 Nisan Çarşamba gününe denk geliyor. 12 Nisan Cuma günü de Ramazan Bayramı son buluyor. Yani bu sene Ramazan Bayramı, hafta sonu tatili ile de birleşerek bize uzun bir tatil sunuyor. Hatta 8 Nisan ve bayram arifesi olan 9 Nisan için 1,5 gün yıllık izninizden kullanarak bu tatil süresini 9 güne tamamlamanız mümkün. Kısacası 2024 senesi için Ramazan Bayramı tatili, yeni yerler keşfetmek ve keyifli bir tatil yapmak için oldukça uygun.

Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız ve bu bayramda şehirde kalacaksanız da daha keyifli bir bayram geçirmek için “Bayram Tatilinde İstanbul’da Yapılacak Aktiviteler” yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Ramazan Bayramı'nda Nereye Gidilir?

Tarihleri öğrendiğimize göre şimdi, bayramda gidilecek yerleri belirleme zamanı. Bahar mevsimine denk gelen bayram tatilini değerlendirmek için güneşin ve denizin keyfini çıkarabileceğiniz yerlere giderek yaz tatili için bir ön hazırlık yapabilirsiniz. “Ama ben farklı yerler görmek istiyorum.” diyorsanız Türkiye’nin hem tarihi hem de doğal güzellikleri meşhur yerlerini de keşfedebilirsiniz.

Seçiminiz hangisi olursa olsun tatil önerilerimizde her zevke uygun bir seçenek mevcut. O halde, Ramazan Bayramı’nda gidilecek yerleri keşfetmeye başlayalım. Tabii yola çıkmadan önce keşiflerin en tatlı eşlikçisi Nutymax gofretleri de yanınıza almayı unutmayın.

 

Manavgat, Antalya

Manavgat, Antalya

“Bu tatilde yaza hazırlık yapalım, denize ve güneşe doyalım.” diyorsanız sizin için önerimiz, Antalya’nın kültürü ve doğasıyla öne çıkan ilçesi Manavgat. Tarihi yapılar, plajlar, doğal güzellikler gibi pek çok gezi alternatifinin bulunduğu Manavgat’ta zamanınızı dolu dolu geçirmeniz mümkün.

Tatil için tercihiniz Manavgat’tan yana olacaksa burada tarihi bir miras olan Apollon Tapınağı’nı ziyaret edebilir, Aspendos Köprüsü’nden geçerek Aspendos Antik Kenti gezisi yapabilirsiniz. Tarihi yapılarla geçmişe yolculuk yaptıktan sonra özellikle bahar aylarında ayrı bir güzel olan Manavgat Şelalesi’ne gidebilirsiniz. Yeşilin ve mavinin en güzel tonlarının size eşlik edeceği Manavgat Şelalesi turunuzu da incecik kumu ve sıcak suyu ile Side Plajı’nda denizin keyfini sürerek tamamlayabilirsiniz.

Ayrıca yeni deneyimler ve su sporları ile ilgilenenler için de Manavgat doğru bir tercih. Çam ağaçları arasında gerilen ipler ve tahtalar üzerinden yürüyebileceğiniz yerler sayesinde heyecanlı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Su sporlarını deneyimlemek için ise Manavgat’ta bulunan profesyonel yerlerde wakeboard ve su kayağı yapabilirsiniz.

 

Bozcaada, Çanakkale

Bozcaada, Çanakkale

İstanbul’da yaşayanların sıkça tercih ettiği Bozcaada, yolda çok vakit kaybetmeden bir Ege kasabasında huzuru yakalamak isteyenlerin ortak noktası. Tarihi yapıları, iç ısıtan sokaklarıyla keyifli bir tatil geçirebileceğiniz bu adaya özel aracınızla gidecekseniz Geyikli’den arabalı feribota binebilir ya da otobüs, deniz otobüsü gibi toplu taşıma seçeneklerini tercih edebilirsiniz.

Geçmişte Bozcaada’nın nüfusunun çoğunluğu Rumlardan oluştuğu için Rum mimarisinden örnekleri burada görmek mümkün. Rum Mahallesi olarak bilinen, tarihi ve turistik öneme sahip mahallenin sokakları arasında yürürken rengarenk Rum taş evlerini görebilirsiniz. Mahalle turunda Bozcaada’nın sembolik yapılarından Meryem Ana Kilisesi de karşınıza çıkacak yapılardan. Bozcaada’nın geçmişine yolculuk yapacağınız bu gezide, adanın en heybetli yapısı olan Bozcaada Kalesi’ne gidip manzaranın tadını çıkarmayı da unutmayın.

Tarihiyle etkileyen yapılarının yanında koylarıyla da tatilinize renk katacak Bozcaada’da, Habbele ve Akvaryum koylarında masmavi denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Ama unutmayın ki Bozcaada, deniz suyunun soğuk olması ile meşhurdur. Denize giremeseniz bile sahil havasının verdiği huzuru yaşamak için koylar görülmeye değer.

Bozcaada’da yapılması gereken bir diğer aktivite ise Polente Feneri’nde günbatımını izlemek. Bir ada klasiği olan bu etkinlik için adanın pek çok restoranında günbatımı paketi bile servis ediliyor. Bu mekanlardan günbatımı tabaklarını tercih edebilir ya da Bozcaada’nın yerel lezzetleri olan Bozcaada bademlisi, koruk suyu ve en güzel atıştırmalık Greta Kraker ile piknik sepetinizi doldurabilirsiniz.

 

Datça, Muğla

Datça, Muğla

Doğası ve sakinliği ile sizi büyüleyecek bir yere gitmek isterseniz yolunuz Datça’ya çıkıyor. Muğla’nın son yıllarda daha popüler hale gelen Datça ilçesinde, Ege’nin en güzel manzaralarını görebilir ve kültürel geziler yapabilirsiniz.

Datça deyince bir zamanlar burada yaşamış ve Datça ile özdeşleşmiş bir isim olan Can Yücel de akla geliyor. O yüzden Datça’ya gelmişken üstadı ziyaret etmeden dönmek olmaz. Datça’nın rengarenk begonvilli sokaklara sahip Eski Datça bölgesine giderek Can Yücel’in yaşadığı evi ziyaret edebilirsiniz. Ardından eski taş evlerin arasında el sanatları yapan butikleri keşfedip meşhur Orhan’ın Yeri’nde bir çay molası verebilirsiniz. Kültürel gezinizde biraz daha geçmişe gitmek isterseniz de Antik Çağ’ın en önemli ticaret, sanat ve kültür kentlerinden Knidos Antik Kenti sizi bekliyor.

Datça Yarımadası’nın girintili çıkıntılı yapısından kaynaklı pek çok koy bulunuyor. Hepsinin de eşsiz güzellik ve huzur sunduğu kesin. Meşhur koylar Palamutbükü, Hayıtbükü ve Kargı Koyu’nda denizin ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Datça’nın eşsiz doğasını ve güzelliklerini, macera dolu bir rotada görmek isterseniz de doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz.

 

İğneada, Kırklareli

İğneada, Kırklareli

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada, eşsiz tabiatı ile bayram tatilinde huzur arayanların ortak noktası. Hem bir sahil kasabası olan hem de dünyada ender görülen longoz ormanlarına ev sahipliği yapan İğneada, mavi ile yeşilin iç içe geçtiği bir yer. İstanbul’a yakın tatil yerlerden biri olması sayesinde de özellikle İstanbul’dan gidenler için oldukça pratik bir rota sunuyor. Bayram tatilinde İstanbul’un kalabalığından çok yol gitmeden uzaklaşmak isteyenlerdenseniz İğneada tam size göre.

İğneada’ya gittiğinizde eşsiz doğal güzellikler sizi bekliyor. Bahar havasının tadını çıkarmak için İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nda yürüyüş yapabilir, nadir görülen bu ekosistemi yakından keşfedebilirsiniz. Doğa yürüyüşü tabii ki acıktırır. Bir balıkçı köyü olan Limanköy’e giderek deniz manzarası eşliğinde lezzetli yemekleri tadabilirsiniz. Limanköy’e gittiğinizde bölgenin simgesi haline gelmiş, 1866 yılında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan İğneada Feneri’ni, diğer adıyla Fransız Feneri’ni görmeyi de unutmayın.

Demirköy’e gelmişken Trakya’nın turizme açılmış tek mağarası olan Dupnisa Mağarası’nı da ziyaret edebilirsiniz. Sarpdere Köyü’nde bulunan bu mağarada gezerken fark edeceksiniz ki İğneada’nın doğal güzellikleri sadece yerin üzerindekilerle sınırlı değil. Oluşumu 3-4 milyon yıl öncesine dayanan su yolları ve sarkıtlarla dolu Dupnisa’nın mistik havasında heyecan dolu bir gezi yapabilirsiniz. Mağara gezinizi bitirdikten sonra da köyün adını aldığı Sarpdere’nin soğuk suları eşliğinde kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

 

Seferihisar, İzmir

Seferihisar, İzmir

İzmir’in her kasabası ayrı güzel olsa da Seferihisar’ın doğallığı ve sakinliği ile eşsiz bir deneyim sunduğu kesin. İzmir merkeze yaklaşık 45-50 kilometre uzaklıkta bulunan Seferihisar ilçesi, Türkiye’nin ilk “cittaslow” bölgesi. Sakinliği sadece yaşayanlar tarafından değil, tüm dünya tarafından onaylanan Seferihisar’da pazarları, koyları ve tarihi yerleri gezebilirsiniz. Yakınında bulunan popüler Urla ve Bademler Köyü için de günübirlik gezi yaparak keyifli vakit geçirebilirsiniz. Urla hakkında daha detaylı bilgi almak ve daha fazla tatil seçeneği keşfetmek isterseniz “Ailece Gidilebilecek Tatil Rotaları” yazımızı okuyabilirsiniz.

Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık köyü, bu gezide görmeniz gereken yerler arasında. Sığacık gezinizi pazar günü yaparsanız yöresel ve doğal ürünlerin bulunduğu meşhur Sığacık Pazarı’na da denk gelebilirsiniz.

Kültürel açıdan da zengin Seferihisar’da tarihi M.Ö. 1000’li yıllara dayanan Teos Antik Kenti’ni ve Selçuklular döneminde inşa edilmiş Sığacık Kalesi’ni görebilirsiniz. “Havalar artık ısındı, denize girelim.” diyorsanız da Papaz Boğazı, Turkuaz ve Azmak Koyu gibi birbirinden güzel koylarda Ege’nin masmavi sularına kendinizi bırakabilirsiniz.

İzmir’e gidip meşhur lezzetlerini tatmadan dönmek olmaz. Sabahları haşlanmış yumurta ile servis edilen boyoz, tatlıya doyacağınız İzmir bombası ve akıllardan çıkmayacak lezzeti ile Çeşme kumrusu, bu tatilde sizi bekleyen lezzetler arasında.

 

Kapadokya

Kapadokya

Doğal güzellikleri ve tarihi ile büyüleyici bir gezi yapmak isterseniz Peribacaları ile meşhur Kapadokya sizi bekliyor. Aslında Kapadokya; Aksaray, Kayseri, Nevşehir ve Niğde olmak üzere farklı şehirleri içinde barındıran kocaman bir bölge. Bu bölgeyi dünyaca meşhur yapan ise büyüleyici bir güzelliğe sahip Peribacaları.

Ancak Kapadokya’da görülmesi gereken yerler sadece bununla sınırlı değil. Çünkü burası tarihi açıdan da oldukça önemli. Peribacalarının bir zamanlar yerleşim yeri olarak kullanıldığı Göreme Açık Hava Müzesi ve yerin altında da bir yaşamın sürdüğünün kanıtı olan yeraltı şehirleri ile Kapadokya’nın her noktası keşiflerle dolu.

Üstelik Kapadokya, farklı etkinlikleri deneyimlemek için eşsiz bir seçenek. Peribacaları manzarası eşliğinde gökyüzünde süzülmek için balon turu yapabilir ya da bu geziye biraz daha macera katmak isterseniz ATV turlarına katılabilirsiniz.

Kapadokya’da gezilecek yerleri ve yapılacak aktiviteleri daha detaylı keşfetmek isterseniz de “Büyüleyici Manzaralara Doğru Bir Yolculuk: Kapadokya Gezi Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Paylaş: