Büyüleyici Manzaralara Doğru Bir Yolculuk: Kapadokya Gezi Rehberi

Şölen'le Keşfet

9.01.2024

Büyüleyici Manzaralara Doğru Bir Yolculuk: Kapadokya Gezi Rehberi

Büyüleyici Manzaralara Doğru Bir Yolculuk: Kapadokya Gezi Rehberi

Her bir bölgesi farklı güzellikleri içinde barındıran Türkiye’de biliyoruz ki keşfedilecek pek çok yer var. Bunlardan biri de dikkat çekici doğal güzellikleri ve tarihi ile dünyanın her yerinden insanları büyüleyen Kapadokya.

Nevşehir, Aksaray, Kayseri ve Niğde olmak üzere farklı şehirleri içinde barındıran Kapadokya, aslında kocaman bir bölge. Bu bölgeyi eşsiz kılan ise peri bacaları olarak bildiğimiz masalsı bir güzelliğe sahip doğa oluşumları. Ancak Kapadokya, peri bacaları ile meşhur olsa da güzelliği sadece bununla sınırlı değil. “Peki, Kapadokya’da bizi neler bekliyor?” diye merak ediyorsanız bir gezi planı oluşturmanın zamanı geldi.

O halde gelin, keşiflerle dolu bir Kapadokya gezisine çıkalım. Tabii ki Kapadokya’yı keşfedeceğimiz bu gezide yanınıza keşiflerin en tatlı eşlikçisi Nutymax gofretleri de almayı unutmayın.

 

Kapadokya'da Neler Yapılır?

Kapadokya'da Neler Yapılır

Kapadokya’da gezilecek yerlere geçmeden önce bu büyüleyici yerde neler yapılır, incelemekte fayda var. Çünkü Kapadokya, sadece tarihi ve doğal güzellikleri ile büyüleyici olmaktan öte farklı etkinlikleriyle de yepyeni deneyimler yaşayabileceğiniz bir yer. Bu nedenle öncelikle Kapadokya’ya gittiğinizde “Mutlaka yapın.” dediğimiz etkinliklere bir göz atalım:

  • Tabii ki Kapadokya denilince akla ilk olarak balon turu geliyor. Sabahın ilk ışıklarında Kapadokya’nın muhteşem manzarasını kuşbakışı görmek için balon turlarına katılabilirsiniz.
  • Hem Göreme hem de Ürgüp’ü gezerken pek çok hediyelik eşya dükkanı göreceksiniz. Ancak bu dükkanlar sadece birbirinden güzel ürünlerle dolu bir dükkandan öte kendi ellerinizle çömlek yapabileceğiniz atölyelere sahip yerler. Hediyelik eşya dükkanlarında hem kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz ürünleri keşfedebilir hem de çömlek yapımını deneyimleyebilirsiniz.
  • Kapadokya’nın göz kamaştıran manzaralarını biraz da heyecan dolu bir aktivite ile keşfetmek isterseniz ATV turlarına katılabilirsiniz. 1 ya da 2 saat süren ATV turlarına katılarak Peri Bacalarının etrafında dolaşıp en güzel vadileri hem eğlenceli hem de heyecanlı bir etkinlikle keşfedebilirsiniz.
  • Zelve Vadisi’nde bölgenin jeolojik yapısının nasıl oluştuğunu anlatan ve geçmişte burada yaşayan medeniyetlerin hayatlarına doğru bir yolculuğa çıkacağınız mapping show gerçekleştiriliyor. Bu benzersiz gösteriye katılarak bölgenin tarihi ve kültürel gelişimini etkileyici bir şovla izleyebilirsiniz.

 

Kapadokya'da Gezilecek Yerler

Kapadokya gezinizi daha da keyifli hale getirecek etkinlikleri keşfettiğimize göre şimdi, Kapadokya’da gezilecek yerleri öğrenme ve gezinizi planlama zamanı.

Kapadokya, aslında bir şehirden öte Nevşehir ili merkez olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerine uzanan geniş bir bölge olduğu için gezilecek yerler de hayli fazla. Birçok şehre yayılan bu eşsiz bölgenin her noktası keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerle dolu. “Peki, nereye gitmeliyim?” diye düşünüyorsanız “Görmeden dönmeyin.” dediklerimizi sizin için derledik.

 

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi

Kapadokya gezisinde ilk durağımız, Göreme Açık Hava Müzesi. Nevşehir’in Göreme ilçesinde bulunan Göreme Açık Hava Müzesi, bu bölgenin tarihini en iyi yansıtan yerlerden biri. Çünkü burası, Kapadokya’nın meşhur peri bacalarının bir yerleşim yeri olarak kullanıldığını keşfedebileceğiniz en önemli yerler arasında.

1985’ten bu yana UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi’nin bulunduğu bölgede M.S. 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar manastır hayatı yaşanmış. Bu nedenle de mağara içlerinde pek çok şapel ve kilise bulunuyor. Mağaraların içine girdiğinizde ise birçoğu günümüze kadar gelmeyi başarmış duvar resimleri sizi karşılıyor. Hem ortamın hem de resimlerin etkisi ile Göreme Açık Hava Müzesi’ni gezerken o mistik atmosferi en derinden hissedebilirsiniz.

 

Üç Güzeller

Üç Güzeller

Göreme Açık Hava Müzesi’ni gezdikten sonra şimdi, arabayla yaklaşık 7 dakika uzaklıkta olan ve hikayesi ile meşhur Üç Güzeller’i ziyaret edebiliriz.

Üç peri bacasından oluşan Üç Güzeller, aslında bir ailenin sonsuza kadar bir arada olma hikayesini temsil ediyor. “Peki, nasıl?” diyorsanız hemen Üç Güzeller’in hikayesini anlatalım. Bir çobana aşık olan kralın kızı, babasının tüm engellerine rağmen sevdiği kişiyle kaçmış. Bu mutlu çiftin bir de çocukları olmuş. Ama kral bunu duyunca çok sinirlenmiş ve hemen askerlerinden onları bulmalarını istemiş. Askerler tarafından kovalanan prenses ve ailesi en sonunda köşeye sıkışmış. O an prenses bir mucize olsun ve ailesi hep bir arada kalsın istemiş. İşte, prensesin bu dileği üzerine tüm aile, Üç Güzeller olarak bildiğimiz bu görkemli peri bacalarına dönüşmüş.

Üç Güzeller’e gittiğinizde hikayesindeki prenses, çoban ve çocuklarını temsil eden iki büyük bir de küçük peri bacasını görebilirsiniz. Müze gezisinden sonra Üç Güzeller’e giderek bu peri bacalarının hikayesini yakından keşfedebilir ve muhteşem manzarada eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.

 

Uçhisar Kalesi

Uçhisar Kalesi

Peri bacalarındaki yaşamı ve hikayesiyle meşhur peri bacalarını keşfettiysek şimdi, Kapadokya’nın en büyük peribacası olan Uçhisar Kalesi’ne gidelim.

Nevşehir’in merkezine 5 kilometre mesafede bulunan Uçhisar Kalesi, Kapadokya’nın en büyük peribacası olması ile meşhur. “Kapadokya manzarasını en iyi nereden görebilirim?” diye düşünüyorsanız Uçhisar Kalesi’nin tepesi sizi bekliyor.

Uçhisar Kalesi’nin manzarasıyla bölgenin büyüleyici bir güzelliğe sahip olduğunu görebilirsiniz. Çünkü Uçhisar Kalesi’nin tepesinden; Güvercinlik Vadisi’nden Avanos’a, Göreme’den Kızılçukur’a kadar Kapadokya’nın tüm güzelliklerini bir arada görmeniz mümkün. Balon turuna katılmadan bu güzellikleri kuşbakışı seyretmek isteyenler için Uçhisar Kalesi eşsiz bir tercih.

 

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Kapadokya’da gezilecek yerler sadece yerin üstü ile sınırlı değil. Burası yeraltı şehirleriyle de oldukça meşhur. O halde yerin altındaki tarihi keşfetmek için Derinkuyu Yeraltı Şehri’ne doğru yola çıkalım.

Nevşehir’e 30 km uzaklıktaki Derinkuyu ilçesinde bulunan Derinkuyu Yeraltı Şehri, binlerce kişinin bir arada yaşayabileceği ve tüm ihtiyaçların düşünüldüğü, yerin altındaki kocaman bir şehir. Güvenlik amacıyla yapılan bu yeraltı şehri içerisinde erzak depoları, kiliseler, su kuyuları, havalandırma bacaları bulunuyor. Binlerce kişinin uzun süre dışarı çıkmadan kalabilme ihtimali düşünülerek yapılmış yeraltı şehrinin girişi ve çıkışı belli olmasın diye büyük taş silindirlerle kapatılmış. Bu nedenle Derinkuyu Yeraltı Şehri’ni gezerken gizli bir yeri keşfetmiş gibi hissetmeniz mümkün.

 

Kızılçukur Vadisi

Kızılçukur Vadisi

“Kapadokya’da gün batımı en güzel nerede izlenir?” diye merak ediyorsanız son durağımız olan Kızılçukur Vadisi ile Kapadokya gezimizi sonlandıralım. Çavuşin ve Ortahisar Mahallesi arasında yer alan Kızılçukur Vadisi, kızıl renkte tüf kayalar ve peribacalarına ev sahipliği yapıyor. Güneşin batarken oluşturduğu kızıllığın bu vadideki kızıl kayalarla buluşmasıyla da büyüleyici bir manzara ortaya çıkıyor. Bu nedenle Türkiye’deki en keyifli gün batımı manzaralarından birini Kızılçukur Vadisi’nde izleyeceğiniz kesin.

Kızılçukur Vadisi’ndeki bu eşsiz gün batımını kaçırmamak için içecek ve yiyeceklerinizi yanınıza alarak bu görsel şöleni keyifli bir pikniğe dönüştürebilirsiniz. Bu nedenle Kızılçukur Vadisi’ne giderken çantanıza piknik için gerekli malzemeleri ve Greta krakerleri koymayı unutmayın.

 

Kapadokya’da yapılacak etkinliklerden ve gezilecek yerlerden anlaşıldığı gibi dolu dolu bir gezi sizi bekliyor. İster hafta sonu ister daha uzun bir tatilinizi Kapadokya gezisi ile değerlendirerek büyüleyici manzaraları, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz.

“Başka nerelere gidebilirim?” diye düşünüyorsanız da rotanızı hafta sonu kaçamaklarının uğrak adresi Eskişehir’e çevirebilirsiniz. Eskişehir gezinizi planlamak için de “Bir Hafta Sonu Kaçamağı: Eskişehir Gezi Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Paylaş: