Bayram Tatilinde İstanbul Keşfi: İstanbul'un Meşhur Merdivenleri

Bayramlar

1.06.2023

Bayram Tatilinde İstanbul Keşfi: İstanbul'un Meşhur Merdivenleri

Bayram Tatilinde İstanbul Keşfi: İstanbul'un Meşhur Merdivenleri

Farklı kültürlerin izlerini taşıyan semtleri, tarihi yapıları ve her biri farklı manzaralara açılan sokakları ile İstanbul, adeta kocaman bir açık hava müzesi. Bu müzenin önemli eserlerden biri de sokakları birbirine bağlayan ve İstanbul’un tepelerine çıkmamızı sağlayan merdivenleri.

Bazıları hikayeleri, bazıları da manzaraları ile meşhur İstanbul’un merdivenlerini doyasıya gezmek için bayram tatili eşsiz bir fırsat. Tatilinizi İstanbul’da geçirmeyi planlıyorsanız gelin, adım adım İstanbul’un meşhur merdivenlerini birlikte keşfedelim.

 

Bereketli Sokağı Merdivenleri, Kuzguncuk

Bereketli Sokağı Merdivenleri, Kuzguncuk

Adım adım İstanbul keşfine, rengarenk sokaklara sahip Üsküdar’ın Kuzguncuk semti ile başlayalım. Kuzguncuk’un adeta bir tablo gibi olan görüntüsünü tamamlayan Bereketli Sokağı, İstanbul’un en güzel manzaralı merdivenlerinden birine sahip.

Bereketli Sokağı, Menteş Sokağı ile İcadiye Sokağı’nı birbirine bağlıyor. Sokak ise boylu boyunca merdivenlerden oluşuyor. Tam 102 adet basamaktan oluşan Bereketli Sokağı, merdivenlerine aşağıdan bakıldığında adeta gökyüzüne uzanan bir yol gibi görünüyor. Ünlü şair Salah Birsel de bu manzarayı şöyle anlatıyor: “Bir yamaç üzerine kurulmuş sokağın alt başında durup yukarıya doğru baktığınızda evlerin iki tütün dizisi gibi sıra tuttuğunu görürsünüz. Orada çokça oyalanırsanız üstünüze üstünüze gelirler.”

O halde daha fazla oyalanmadan Bereketli Sokağı’nın merdivenlerini çıkma zamanı. Çünkü bu merdivenin güzelliğini ancak çıktıkça keşfedebilirsiniz. Bereketli Sokağı merdivenlerini çıkarken iki köprünün de göründüğü İstanbul Boğazı’nın en güzel manzarası size eşlik edecek.

 

Kamondo Merdivenleri, Beyoğlu

Kamondo Merdivenleri, Beyoğlu

İstanbul’un meşhur merdivenleri arasında yer alan Kamondo Merdivenleri hem mimari detayları hem de hikayesi ile dikkat çeken bir yapı. Halk arasında Aşıklar Merdiveni olarak da anılan Kamondo Merdiveni, aslında bir dedenin, torunlarına olan sevgisinin eseri. Avusturya Lisesi’nde okuyan torunlarının daha rahat ve kısa sürede okula gitmesi için bu merdiveni yaptıran isim ise Abraham Salomon Kamondo.

Dönemin ünlü bankeri Kamondo’nun İstanbul’a katkıları ise sadece bu merdivenle sınırlı değil. Modern bankacılığın gelişmesine de katkı sağlayan bu isim, aynı zamanda İstanbul’da ilk belediyenin ve çeşitli eğitim kurumlarının oluşmasında da önemli bir role sahip. Şu anda onun ismiyle anılan bu merdivenler ise İstanbul’a ondan kalan bir hatıra.

Kamondo Merdivenleri sadece hikayesi ile değil, art nouveau mimarisi ile de ilgi çekici. İki kollu koridorlara sahip bu merdiven, zikzak şeklinde ilerliyor. Görsel olarak etkileyici olsa da aslında bu şekilde yapılmasının sebebi, merdivenden düşüp yuvarlanma ihtimaline karşı düşen kişinin aşağı kadar yuvarlamasını engellemek. Kamondo, torunlarının güvenliği için her şeyi düşünmüş diyebiliriz.

Bu meşhur merdiveni görmek için İstanbul’un Galata semtine gitmeniz gerekli. Voyvoda Caddesi ile Banker Sokağı’nın kesişiminde, İstanbul tarihinin önemli bir parçası olan Kamondo Merdivenleri’ni görebilirsiniz. Merdiveni görüp bol bol fotoğraf çektikten sonra Karaköy’e gidip denize karşı bir çay içebilirsiniz. “Gezmeye devam.” diyorsanız da Galata’nın ara sokaklarında keşfe çıkıp kültür turunuza Galata Kulesi’ni ekleyebilirsiniz.

 

Renkli Merdivenler, Balat

Renkli Merdivenler, Balat

Farklı kültürlerin senelerdir bir arada yaşadığı Balat, İstanbul’un en eski semtlerinden biri. Dar sokaklarında gezerken Rum mimarisinin en güzel örneklerini ve tabii ki Balat fotoğraflarının en meşhur noktası olan renkli merdivenleri görmeniz mümkün.

Sancaktar Yokuşu’ndan çıkarken cıvıl cıvıl renkleriyle bu merdivenleri fark etmemek neredeyse imkansız. Ama asıl sürpriz, tıpkı Bereketli Sokağı Merdivenleri gibi yola devam ettikçe karşınıza çıkacak.

Renkli merdivenler, aslında Merdivenli Mektep Sokağı’nın başı. Bu sokak, uzun bir merdivenden oluşuyor. Merdivenleri çıktıkça basamakların renkleri solsa da göreceğiniz manzaraların rengi çoğalıyor. Çünkü bu merdivenlerin sonu, halk arasında Kırmızı Mektep diye de bilinen Fener Rum Erkek Lisesi’ne çıkıyor. Tüm ihtişamıyla karşınıza çıkan bu yapı, Instagram fotoğraflarının da favorisi. O yüzden burada bir fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Fotoğraflarınıza ayrı bir hava katacak daha fazla yer öğrenmek için de Buralar Tam Instagramlık: İstanbul'da Fotoğraf Çekilebilecek 6 Yer yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Ehram Yokuşu, Beşiktaş

Ehram Yokuşu, Beşiktaş

Sıradaki durağımız; çıkarken nefes nefese kalacağınız, İstanbul’un en uzun merdivenlerinden biri olan Ehram Yokuşu. Tam 224 basamaklı bu yokuşu çıkmak yorsa da zirveye ulaştığınızda sizi İstanbul’un en güzel manzaralarından biri karşılıyor.

Beşiktaş’ta bulunan Ehrem Yokuşu, alt kısmından kıvrılarak Özlem Sokağı, merdivenleri çıkmaya başladıktan bir süre sonra da Dayıbey Sokağı ile birleşiyor. Sokakları birbirine bağlayan bu upuzun merdivenli yokuşun sonu ise çıkmaz sokak. Ama dünyanın en güzel manzarasına sahip çıkmaz olduğu kesin. Zirveye ulaştığınızda masmavi İstanbul Boğazı’nı ve karşı yakada bulunan Cemile Sultan Korusu’nu görmeniz mümkün.

Kısacası kuş gibi özgür hissettiren bu güzel manzarayı keşfetmek için 224 basamağı çıkmaya değer. Tabii siz Ehram Yokuşu’nun zorlu ama keyifli merdivenlerini çıkmadan önce yeni keşiflerin tatlı eşlikçisi Nutymax gofretleri de yanınıza almayı unutmayın.

 

Tüm bu meşhur merdivenler, İstanbul’un eşsiz manzarasını oluşturan detaylardan sadece biri. Çünkü İstanbul, detaylarıyla olduğu kadar manzarasıyla da büyüleyici bir şehir. Bu manzaranın en büyüleyici olduğu an ise tabii ki gün batımı. Büyüleyici İstanbul manzarasının en güzel halini görmek için ”İstanbul'da Gün Batımı İzlenecek Yerler” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Paylaş: