En Uzun Günü Uğurlama Zamanı: İstanbul'da Gün Batımı İzlenecek Yerler

Şölen'le Keşfet

1.06.2023

En Uzun Günü Uğurlama Zamanı: İstanbul'da Gün Batımı İzlenecek Yerler

En Uzun Günü Uğurlama Zamanı: İstanbul'da Gün Batımı İzlenecek Yerler

Yaz gün dönümü olarak bilinen 21 Haziran’da tüm yılın en uzun günü yaşanıyor. Bize de yazın habercisi olan bu günü özel bir kutlamaya dönüştürmek kalıyor. O halde gelin, yılın en uzun gününü büyüleyici bir manzara eşliğinde uğurlayalım, keyifli bir kutlama ile bitirelim.

Masmavi Boğaz manzarası ve şehir silüeti ile gün batımını izlemenin en keyif verdiği yerlerden biri tabii ki İstanbul. “Peki, İstanbul’da gün batımı nereden izlenir?” diye merak ediyorsanız İstanbul’un manzaraları ile büyüleyen yerlerini keşfetmeye başlayalım.

 

Pierre Loti Tepesi, Eyüpsultan

Pierre Loti Tepesi, Eyüpsultan

Haliç’in eşsiz manzarası ile güneşi uğurlamak için en iyi seyir yeri olan Pierre Loti Tepesi ile başlayalım. İsmini, asıl adı Julien Viaud olan Pierre Loti’den alan bu tepe, İstanbul’un da en turistik noktalarından biri. İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip bu tepenin Pierre Loti’nin ismi ile anılmasının sebebi ise ünlü yazarın, tepedeki ve o dönemde “Rabia Kadın Kahvesi” olarak bilinen kahveye sık sık gelmesinden kaynaklı. Hatta “Aziyade” romanını burada yazdığı söyleniyor. Haliç’in selamladığı büyüleyici Tarihi Yarımada görüntüsünün ilham verici olduğu kesin.

Güneş’in Haliç’ten batışını izlemek için Pierre Loti Tepesi’ne aracınızla çıkabilirsiniz. Ayrıca tepeye çıkmak için teleferik de bulunuyor. Hedefe ulaştığınızda ise geriye sadece tarihi Pierre Loti Kahvesi’ne oturup manzaranın tadını çıkarmak kalıyor.

 

Otağtepe, Beykoz

Otağtepe, Beykoz

İstanbul’un gün batımı manzarasında İstanbul Boğazı başrol olsun istiyorsanız Otağtepe sizi bekliyor. İstanbul’un Beykoz ilçesinde bulunan Otağtepe, Fatih Korusu olarak da biliniyor. 1997 yılında çevre düzenlemesi ile seyir teraslarının ve ağaçlandırmanın yapıldığı bu bölge, İstanbul’da görebileceğiniz en güzel manzaralardan birine sahip. Özellikle seyir teraslarına çıkıp baktığınızda İstanbul Boğazı’ndaki iki köprüyü görmeniz mümkün.

Yeşilliklerin arasında İstanbul’da gün batımı izlemek için en güzel yerlerden biri olan Otağtepe’de yürüyüş yolları ve oturma alanları bulunuyor. Ama Otağtepe’ye giderken şunu unutmayın: Koru içerisinde çay-kahve içebileceğiniz bir tesis yok. Ayrıca doğal yapının korunması için büyük piknikler ve mangal yapmak yasak. Tabii ki bir piknik olmaması şartıyla yanınıza suyunuzu, termosta çayınızı ve acıktığınızda hemen yiyebileceğiniz bir atıştırmalık olarak Nutymax gofreti alabilirsiniz.

Güzel bir manzara eşliğinde Güneş’i uğurladıktan sonra görülmesi gereken güzellikleri ile Beykoz keşfi sizi bekliyor. Otağtepe’ye araba ile yaklaşık 7 dakika uzaklıkta bulunan ve Beykoz’un en eski semtlerinden olan Kanlıca’ya giderek Mihrabat Korusu ve Hidiv Kasrı’nı ziyaret edebilirsiniz. Tarihe bir yolculuk yapmak isterseniz de Otağtepe’den yaklaşık 5 dakika uzaklıktaki Anadolu Hisarı’nı keşfe çıkabilirsiniz.

 

Galata Kulesi, Beyoğlu

Galata Kulesi, Beyoğlu

İstanbul’un simgelerinden biri olan Galata Kulesi hem yerden hem de tepesinden bize büyüleyici bir manzara sunuyor. Galata Kulesi’ne çıktığınızda göreceğiniz manzaranın başrolü ise tüm güzelliği ile Boğaz’ın ortasında bulunan Kız Kulesi. Efsaneye göre Kız Kulesi’ne, Galata Kulesi’nin aşkı da diyebiliriz. Buluşmaları imkansız olsa da birbirlerine bakarak güzelleşen bu iki kule, İstanbul manzarası için de vazgeçilmez.

Üstelik Galata Kulesi, aşk hikayelerinin başlangıç noktası. Çünkü inanışa göre Galata Kulesi’ne ilk kiminle çıkılırsa onunla evlenilir. Bu nedenle eğer gün batımını izlemek için Galata Kulesi’ne ilk defa çıkacaksınız bu keyifli etkinlikte size eşlik edecek kişiyi iyi düşünmenizi öneririz. Kim bilir belki de bu yaz gün dönümü sizin hikayenizin başlangıcı olur.

 

Çamlıca Tepesi, Üsküdar

Çamlıca Tepesi, Üsküdar

İstanbul manzarasının en güzel göründüğü yerlerden bir diğeri de Üsküdar’da görülmesi gereken yerlerin başında gelen Çamlıca Tepesi. Tepeye çıktığınızda geniş bir açıdan İstanbul’un güzel silüetini görmeniz mümkün.

Çamlıca Tepesi, Büyük Çamlıca ve Küçük Çamlıca olmak üzere iki bölümden oluşuyor. İstanbul manzarasının doyasıya izleyebileceğiniz bölüm olan Büyük Çamlıca, deniz seviyesinden 265 metre yükseklikte. Güneş’i en tepeden uğurlamak için eşsiz bir yer.

Çamlıca Tepesi’nin sundukları sadece muhteşem manzaralarla sınırlı değil. Bu büyük alanın içerisinde restoran ve kafeler bulunuyor. Bu nedenle isterseniz bir akşam yemeği ya da keyifli sohbetlerinize eşlik edecek kahve eşliğinde Çamlıca Tepesi’nden en uzun günü uğurlayabilirsiniz.

 

Fenerbahçe Parkı, Kadıköy

Fenerbahçe Parkı, Kadıköy

Yemyeşil ağaçların arasından ve masmavi denizin üzerinden batan Güneş’i izlemek için sizi Fenerbahçe Parkı’na bekliyoruz. Girdiğiniz andan itibaren sanki İstanbul’da değil de bir yazlık yerdeymiş hissi veren Fenerbahçe Parkı, İstanbul manzarasının keyfini çıkarmak için eşsiz bir yer. Ayrıca bu park, tarihi açıdan da oldukça önemli. Eskiden Doğu Roma İmparatoru Iustinanus’ın eşi Theodora’ya ait bir saraya ev sahipliği yapan bu parkın büyük bir kısmı aslında sarayın bahçesiymiş. Parkın iç taraflarını yürüdüğünüzde sarayın kalıntılarını görmeniz mümkün.

Fenerbahçe Parkı’nın içerisinde deniz manzarasına karşı oturup yemek yiyebileceğiniz ya da çay içebileceğiniz tesisler bulunuyor. Bu tesisler dışında parkta deniz manzaralı oturma yerleri ve masalar da var. Piknik yapabilirsiniz, ama unutmayın ki mangal yakmak yasak. Fenerbahçe Parkı’nın büyüleyici manzarasında gün batımı pikniğine hazırlanırken sepetinize hem hafif hem de lezzetli Greta krakerleri de eklemeyi unutmayın.

 

Bonus: Vapurlar

Vapurlar

Denizin üzerindeyken Güneş’i selamlamak ayrı bir zevk. Bu nedenle de aslında İstanbul’da gün batımını izlemek için en güzel yerlerden biri vapurlar. Vapura akşam üzeri saatlerinde binerseniz büyüleyici bir manzara ile günü uğurlayabilirsiniz.

İster gün batımı olsun ister gün doğumu, İstanbul’un manzarası ile büyüleyici bir şehir olduğu kesin. Bu manzarayı oluşturan detayları daha yakından tanımak için de İstanbul’u sokak sokak keşfetmek gerekiyor. Keşfe İstanbul’un gizli kalmış güzellikleri ile başlamak isterseniz “İstanbul’un Meşhur Merdivenleri” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Paylaş: