Bir Hafta Sonu Kaçamağı: Eskişehir Gezi Rehberi

Şölen'le Keşfet

3.10.2023

Bir Hafta Sonu Kaçamağı: Eskişehir Gezi Rehberi

Bir Hafta Sonu Kaçamağı: Eskişehir Gezi Rehberi

Hafta sonları yeni yerler keşfetmek için bulunmaz fırsat. Bu fırsatı değerlendirip Türkiye’nin farklı şehirlerine yolculuk yapabilirsiniz. “Peki, nereye gidebilirim?” diye düşünüyorsanız sizin için bir gezi planımız var. Özellikle hafta sonu tatilleri için popüler bir seçenek olan Eskişehir gezisi sizi bekliyor.

Eskişehir, İç Anadolu’nun hatta belki de Türkiye’nin en kendine has şehirlerinden biri. Şehirde bulunan üniversitelerden dolayı buraya tam bir genç şehri demek mümkün. Özellikle okulların açık olduğu dönemlerde Eskişehir gezisi yaparsanız bu şehrin genç ruhunu en derinden hissedebilirsiniz.

Ancak Eskişehir, sadece gençlere ev sahipliği yapması ile meşhur değil. Aynı zamanda büyük parkları, tarihi yapıları ve müzeleri ile dolu dolu bir gezi arayanların buluşma noktası. O halde gelin, Türkiye’nin Venedik’i olarak bilinen bu güzel şehirde yeni keşiflere doğru bir yolculuğa çıkalım. Tabii ki Eskişehir’i keşfedeceğimiz bu keyifli yolculukta yanınıza keşiflerin en tatlı eşlikçisi Nutymax de almayı unutmayın.

 

Eskişehir'de Neler Yapılır?

Eskişehir'de Neler Yapılır?

Gezilecek yerleri keşfetmeden önce Eskişehir’de yapılacaklara göz atmakta fayda var. Çünkü bu şehir, farklı etkinlik arayanlara birçok imkan sunan bir yapıya sahip.

Eskişehir’in eşsiz ambiyansında “Yapılacaklar listenize ekleyin.” dediklerimizi ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Şehrin tam ortasından geçen Porsuk Çayı’nda tekne turlarına katılabilir ve hatta kendinizi Venedik’te gibi hissetmek istiyorsanız gondolla gezebilirsiniz. Porsuk Çayı turundan sonra Adalar’da bir çay molası vermeyi de unutmayın.
  • Eskişehir’e gittiğinizde herkesin bisikletle ulaşım sağladığını göreceksiniz. Siz de bisiklet kiralayarak Eskişehir’in birbirinden güzel parklarını ve sokaklarını bisikletle turlayabilirsiniz.
  • “Bir gezide alışveriş olmazsa olmaz.” diyorsanız Hamamyolu bölgesine uğramayı unutmayın. Burada giyimden takıya, yiyecekten ev eşyalarına kadar pek çok farklı ürünün satıldığı dükkanları bulabilirsiniz.
  • Eskişehir, hamam kültürü ile de meşhur bir şehir. Şehrin merkezinde pek çok tarihi hamam bulunuyor. Gezinizde biraz da rahatlamak isterseniz Eskişehir’in meşhur hamamlarına uğrayabilirsiniz.
  • skişehir, Türkiye’deki meşhur yürüyüş rotalarından biri olan Frig Yolu’na da ev sahipliği yapıyor. Frig Vadisi’nin merkezi olan Yazılıkaya, Eskişehir sınırları içinde bulunuyor. Bu nedenle Eskişehir’e geldiğinizde eşsiz manzaraların ve tarihin size eşlik edeceği bir trekking deneyimi de yaşayabilirsiniz.

 

Eskişehir'de Gezilecek Yerler

Şimdi, Eskişehir gezilecek yerler ile gezi planını yapma zamanı. Ancak şunu belirtelim ki Eskişehir’de gezilecek birçok yer var. Tarihi yerler, müzeler ve parklarla dolu bir şehir. Ama sadece şehir merkezinde vakit geçirirseniz şehir size biraz küçük gelebilir. Ama şehir merkezinin çevresi; Odunpazarı, Yazılıkaya ve Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı gibi görülmesi gereken yerlerle dolu. O halde, tüm bu yerleri keşfetmeye başlayalım:

 

Odunpazarı

Odunpazarı

Eskişehir’de görülmesi gereken yerlerden biri, Eskişehir’e gelen turistlerin uğrak noktası olan Odunpazarı. Eskişehir’in bir ilçesi olan Odunpazarı’nın bu denli meşhur olmasının sebebi, Eskişehir’in tarihini yansıtan Odunpazarı evleri. Odunpazarı’nın sokaklarında gezerken göreceğiniz bu rengarenk ahşap evler, Osmanlı zamanından günümüze kadar gelmiş tarihi yapılar. Tabii ki çoğu günümüze kadar restore edilmiş, ama aslına uygun şekilde yenilenmesine özen gösterilmiş. Tarihi evlerin hemen yanında ise 1517 yılında yapılmış, Osmanlı mimarisinin diğer bir örneği olan Kurşunlu Camii ve Külliyesi’ni de görebilirsiniz.

Odunpazarı’nın sokakları ayrı bir keyifli olsa da buraya gittiğinizde müzeleri de gezmeyi unutmayın. Çünkü Türkiye’nin ilk balmumu müzesi olan Balmumu Heykeller Müzesi ve pek çok farklı sanatçının çağdaş sanat eserlerine ev sahipliği yapan OMM yani Odunpazarı Modern Müze de burada bulunuyor.

 

Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı

Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı

Sıradaki durağımız, Türkiye’nin en büyük şehir parklarından biri olan Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı. Sazova Parkı, yeşillikler arasında doğayla buluşacağınız bir alandan öte büyülü bir dünyaya giriş yaptığınız bir yer. Çünkü bu parkın içerisinde, Eskişehir’in simgesi haline gelmiş yapılardan biri olan masal şatosu yer alıyor. Şatonun hemen ilerisinde ise kocaman bir korsan gemisi sizi bekliyor. Bu eğlenceli yapılar dışında parkın içerisinde bilim-deney merkezi, akvaryum ve uzay merkezi gibi gezilebilecek yerler de mevcut. Kısacası Sazova Parkı, özellikle çocuklar için adeta bir cennet.

Sazova Parkı’na gittiğinizde hava da güzelse bu büyülü dünyayı gezip parkın tadını doyasıya çıkarmak için yeşillikler arasında ailece piknik yapmanız mümkün. Bu nedenle Sazova Parkı’na giderken piknik malzemelerinizi ve Greta krakerleri çantanıza koymayı unutmayın.

 

Yazılıkaya

Yazılıkaya

Eskişehir, gezilecek yerler konusunda olduğu kadar farklı deneyimler yaşamak için de uygun bir lokasyon. Eskişehir’de yapılacaklar listesinde de belirttiğimiz gibi buraya geldiğinizde tarihin izlerini keşfedeceğiniz bir trekking etkinliği de yapabilirsiniz. Böyle bir deneyim yaşamak için gitmeniz gereken yer ise Türkiye’nin meşhur yürüyüş rotaları arasında yer alan Frig Vadisi’nin merkezi Yazılıkaya.

Eskişehir’in Han ilçesine bağlı Yazılıkaya, Frigya’nın merkezi olarak biliniyor. Buraya ulaştığınızda göreceğiniz Midas Anıtı ise vadi içindeki en görkemli tarihi yapılardan biri. Ancak Frig Vadisi’ndeki yürüyüşünüz esnasında göreceğiniz tarihi yapılar, sadece bununla sınırlı değil. Geçmişte Frig Uygarlığı’na ev sahipliği yapmış bu vadide hemen her kayanın üzerinde tarihi bir yapı bulunuyor.

Frig Vadisi’nde göreceğiniz tarihi yapıları, yürüyüş parkurunun detaylarını ve Türkiye’nin diğer trekking rotalarını öğrenmek için “Tarihin ve Doğanın İzinde: Türkiye'nin En Güzel 4 Yürüyüş Rotası” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kanlıkavak Parkı

Kanlıkavak Parkı

Eskişehir’de yapılacaklar listemizde, bu şehirde bisiklet sürmenin meşhur olduğunu söylemiştik. Ancak bisikleti adeta kartpostal gibi bir manzara eşliğinde sürmek isterseniz Kanlıkavak Parkı tam size göre.

Kanlıkavak Parkı, çok turistik bir alan olmadığı için Sazova Parkı kadar kalabalık değil. Porsuk Çayı’nın yanından uzayıp giden bu park, şehrin içinde tam bir nefes alma durağı. Bu nedenle bir yanınızda Porsuk Çayı, diğer yanınızda kocaman ağaçlarla bu parkta bisiklet sürmenin keyfinin bir başka olacağı kesin.

Kanlıkavak Parkı’na gelirseniz parka oldukça yakın TÜLOMSAŞ Müzesi’ni de ziyaret edebilir ve Türkiye’de dizayn edilip üretilen ilk araba olan Devrim arabalarını da görebilirsiniz.

 

Eskişehir’de yapılacaklardan ve gezilecek yerlerden de anlaşıldığı gibi dolu dolu bir hafta sonu gezisi sizi bekliyor. Ama hafta sonu kaçamağında “Doğanın içinde bir tatil istiyorum.” diyenlerdenseniz "Şehirden Doğaya Kaçış: İstanbul’a Yakın Kamp Alanları" yazımızı okuyarak gezi planlarınız için farklı yerleri keşfedebilirsiniz.

 

Paylaş: