Tarihin ve Doğanın İzinde: Türkiye'nin En Güzel 4 Yürüyüş Rotası

Şölen'le Keşfet

19.06.2023

Tarihin ve Doğanın İzinde: Türkiye'nin En Güzel 4 Yürüyüş Rotası

Tarihin ve Doğanın İzinde: Türkiye'nin En Güzel 4 Yürüyüş Rotası

Türkiye’nin her bir bölgesi keşfedilmeyi bekleyen doğal ve tarihi güzelliklerle dolu. Tüm bu güzellikleri keşfetmenin yollarından biri de meşhur yürüyüş rotaları ile macera dolu bir geziye çıkmak. Siz de yaz planlarınızı, eşsiz manzaraların ve tarihin size eşlik edeceği heyecan dolu bir etkinlikle süslemek istiyorsanız çantanızı hazırlayın, yola çıkmanın zamanı geldi.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde, doğanın ve geçmişin derinliklerine uzanan birbirinden büyüleyici trekking rotaları bulunuyor. Yollar uzun olsa bile daha kısa ve belirli bölümleri kapsayan farklı parkur seçenekleri bulmak da mümkün. Bu nedenle ister günlerce yürüyün, ister günübirlik aktivite olarak keşfe çıkın. Tercihiniz hangisi olursa olsun yürüyüş rotaları ile tatil planlarınıza biraz da macera katabilirsiniz. O halde gelin, unutulmaz bir deneyim sunan Türkiye’nin en güzel yürüyüş yollarını keşfetmeye başlayalım.

 

Büyüleyici Manzaraların Adresi: Likya Yolu

Büyüleyici Manzaraların Adresi: Likya Yol

İlk durağımız; güzel manzaraların, antik kentlerin ve masmavi denizin size eşlik edeceği Likya Yolu. Türkiye’nin en meşhur trekking rotalarından biri olan Likya Yolu, Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar tam olarak 535 km boyunca devam ediyor. Tabii ki bu uzun yolu tamamlamak da günlerce süren bir etkinlik. “Tüm yolu nasıl yürüyeceğim?” diye düşünüyorsanız merak etmeyin. Likya Yolu’nda zorluk derecelerine göre 20 farklı parkur bulunuyor.

Bu parkurlardan en çok tercih edileni, güzel manzaraları ile büyüleyici bir etkiye sahip olan 47 km’lik Karagöz-Adrasan-Çıralı parkuru. Bu parkurda yürüyüşünüz esnasında 2007 yılında Türkiye’nin en güzel manzarası seçilmiş Gelidonya Feneri’nde de küçük bir mola verip adeta tablo gibi manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Doğanın sunduklarının yanı sıra geçmişe de bir yolculuk yapacağınız bu yolda tarihte bilinen ilk demokratik birlik olan Likyalılardan günümüze kadar gelen antik kentler bulunuyor. Yol boyunca M.Ö. 1 yy.da kurulan ve 23 kentten oluşan Likya Birliği’ne ait parlamento binası, kaya mezarları, kale gibi farklı yapıların kalıntılarını görmeniz mümkün.

 

Efsanelerin Başkenti: Frig Yolu

Efsanelerin Başkenti: Frig Yolu

Türkiye’nin ünlü yürüyüş parkurlarından biri olan Frig Yolu, Anadolu’nun kültürel mirasını keşfetmek için eşsiz bir tercih. Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerini kapsayan bu yol, 506 km uzunluğunda. Gordion, Seydiler ve Yenice Çiftliği olmak üzere üç koldan ilerleyen Frig Yolu’nda tüm parkurlar ise Frigya’nın merkezi olan Yazılıkaya’da birleşiyor.

Efsaneleri ile ünlenen Frigya Uygarlığı’ndan kalan tarihi yapılar, bu yolda yürüyüşünüz esnasında size yol gösteren izler olarak karşınıza çıkacak. Yol boyunca göreceğiniz neredeyse her bir kaya, tarihi bir yapıya ev sahipliği yapıyor. Aslanlı Mabet, Midas Anıtı, Aslantaş ve Yılantaş; bu yolda görebileceğiniz, Friglerden günümüze kadar gelmiş eserler arasında yer alıyor. Tarihi dokusu ile büyüleyen Frig Vadisi’ne kuşbakışı bakmak isterseniz de Emre Gölü’ne ulaştığınızda mola verip balon turlarına katılabilirsiniz.

 

Hitit Güneşine Doğru: Hitit Yolu

Hitit Güneşine Doğru: Hitit Yolu

Anadolu topraklarında yaşamış başka bir uygarlığı keşif için şimdiki durağımız Hitit Yolu. Hitit Uygarlığı’nın önemli kentleri olan Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva üçgenini birbirine bağlayan Hitit Yolu’nda adım atacağınız yollar, eski göç ve kervan yollarından oluşuyor. Bu nedenle Hitit Yolu’nda yürüyüş yapmak, adeta geçmişe yolculuk yapmak diyebiliriz.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan Hattuşa Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan Hitit Yolu’nun uzunluğu ise alternatif güzergahları ile toplam 385 km. Bu uzun ve tarihi yol içerisinde 17 farklı parkur bulunuyor. Bu parkur seçenekleri sayesinde Hitit Yolu yürüyüşünüzde tarihe bir yolculuk yapabileceğiniz gibi Alaca Çayı Vadisi ve İncesu Kanyonu gibi doğal güzellikleri keşfedeceğiniz alternatif rotaları da keşfedebilirsiniz.

 

Ege’nin Zenginliğine Açılan Kapı: Efes-Mimas Yolu

Ege’nin Zenginliğine Açılan Kapı: Efes-Mimas Yolu

Küçük sahil kasabaları ve Ege’nin masmavi suları ile yaz tatillerinin vazgeçilmezi İzmir, Türkiye yürüyüş rotaları arasında en uzun seçeneklerden biri. Ege’nin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfedebileceğiniz 709 km’lik Efes-Mimas Yolu, Efes Antik Kenti’nden başlayıp tarihteki adı Mimas olan Karaburun’da son buluyor. Yol güzergahı boyunca da 7 tane antik kent yer alıyor. Efes, Kolophon, Lebedos, Teos, Klazomenai, Erythrai ve Phokaia antik kentleri ile İyonya Uygarlığı keşfi sizi bekliyor.

İzmir yarımadasının 8 bin yıl öncesine dayanan köklü tarihine unutulmaz bir yolculuk sunan Efes-Mimas Yolu’nda 49 farklı parkur seçeneği bulunuyor. Bu parkurlar içerisinde ise Zeytin, Bağ, Bisiklet, Mavi Rota olmak üzere tematik gezi güzergahları da mevcut. Kısacası Efes-Mimas Yolu’nda bulunan tüm bu rotalar; bağları, zeytin ağaçları ve denizlerin altı ile adeta Ege’nin farklı zenginliklerine açılan bir kapı.

 

Ege’den İç Anadolu’ya Türkiye’nin farklı bölgelerinde adım adım keşif fırsatı sizi bekliyor. Seçiminiz hangisi olursa olsun tüm bu yürüyüş yollarında her adımın sizi farklı diyarlara götüreceği kesin. Bu heyecan dolu yolculuğa çıkarken yeni keşiflerin en tatlı eşlikçisi olan Nutymax gofretleri de yanınıza almayı unutmayın.

 

Paylaş: