Çikolata Gurmelerine Özel: Çikolata Tadımı Nasıl Yapılır?

Çikolatanın Öyküsü

8.03.2024

Çikolata Gurmelerine Özel: Çikolata Tadımı Nasıl Yapılır?

Çikolata Gurmelerine Özel: Çikolata Tadımı Nasıl Yapılır?

Çikolatanın hem tadı hem kokusu ile insana mutluluk verdiği kesin. Çünkü çikolata, tatlıların vazgeçilmezi olmasından öte içerisindeki triptofan, teobromin ve feniletilamin bileşenlerinden kaynaklı vücudun serotonin salgılamasına yardımcı olan büyüleyici bir lezzet.

Tabii bu lezzetin farklı çeşitleri ile karşılaşmak mümkün. Kakao oranının daha yoğun hissedildiği bitter çeşitlerinin yanı sıra farklı malzemelerle mükemmel uyum yakalayan çikolata çeşitleri ile herkesin favori çikolatası farklı. “Peki, çikolata çeşitlerinin kalitesini nasıl anlayacağız?” diye merak ediyorsanız bir çikolata gurmesi gibi tadım yaparak lezzetli bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

O halde gelin, çikolata tadımı nasıl yapılır ve çikolata tadımı yaparken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir, incelemeye başlayalım.

 

3 Adımda Çikolata Tadımı

3 Adımda Çikolata Tadımı

Çikolata tadımı, aslında farklı çikolata türlerini karşılaştırmak ve çikolatanın kompleks yapısını çözümlemek için yapılan profesyonel bir iş. Burada odaklanılan temel nokta ise tabii ki çikolatanın kalitesi. Bu kalite kontrolü süreci ise 3 adımdan oluşan detaylı bir analizi içinde barındırıyor. Çikolatayı tüm özellikleri ile değerlendirebileceğiniz çikolata tadımında adım adım ilerleyelim.

 

1. Adım: Görsel İnceleme

Çikolata tadımının ilk adımı, çikolatanın görsel incelemesi. Çünkü çikolatanın kalitesi için sadece tadı değil, görüntüsü de oldukça önemli. Bu aşamada çikolatanın görüntüsü detaylı bir şekilde incelenir. Kakao yoğunluğuna göre rengine, yapısının parlak ve pürüzsüz olmasına dikkat edilir.

Görsel incelemeyi tamamladığımıza göre şimdi, yavaş yavaş çikolataya yaklaşıp o muhteşem kokusunu hissetme zamanı.

2. Adım: Koku Değerlendirmesi

Çikolata tadımının ikinci adımı olan koku değerlendirmesi, tadımdan önce çikolatanın aromasını daha iyi anlamak için yol gösterici. Çünkü kakao çekirdeği de tıpkı kahve çekirdeği gibi yetiştiği bölgenin aromatik yapısını içinde barındırır. Örneğin çikolata, kırmızı meyvelerin bulunduğu bir bölgede yetişmiş kakao çekirdeğinden üretilmişse çikolatanın hem kokusunda hem de tadında bu aromatik yapıyı deneyimlemek mümkün. O yüzden koku değerlendirmesi, çikolata tadı ile ilgili bize ipuçları veren bir aşama diyebiliriz.

Çikolatanın kokusundaki ipuçlarını keşfettik. Çikolata tadımının son aşaması olan tat değerlendirmesiyle de bu ipuçlarını daha yoğun bir şekilde hissedebiliriz.

3. Adım: Tat Değerlendirmesi

Çikolatanın tadındaki yoğun aromayı daha iyi deneyimlemek için çikolatayı ağzınıza attığınızda bir süre dilinizin üzerinde dolaştırmanızda fayda var. Böylece çikolatanın yapısındaki meyvemsiliği ve kakaonun çikolataya sunduğu hafif acılığı daha iyi anlayabilirsiniz.

 

Çikolata Tadımında Nelere Dikkat Edilir?

Çikolata Tadımında Nelere Dikkat Edilir

Adım adımı çikolata tadımını gerçekleştirdik. “Peki, çikolataları değerlendirmek için nelere dikkat etmeliyim?” diyorsanız çikolata tadımında dikkat edilecek unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çikolatanın görüntüsünü incelerken pürüzsüz ve parlak olmasına, rengine dikkat etmelisiniz. Çikolatada renk değişikliği veya kabarcıklı bir yapı olmamalı.
  • Çikolatayı koklarken yoğun kakao kokusunu hissetmelisiniz. Tabii ki kakaonun ve çikolatanın yapısına göre bu esnada farklı kokular da almanız mümkün. Ancak bu çikolatanın içerisindeki diğer malzemelerden veya kakao çekirdeğinin yetiştiği yerin meyvemsi yapısından farklı olmamalı. Çünkü unutmayın ki doğru saklanmadığı koşullarda çikolataya farklı kokular sinebilir. Bu nedenle saklama koşulları da çikolatanın tadı ve kokusu için oldukça önemli. Çikolata saklama koşulları hakkında daha detaylı bilgi almak için “Her Zaman İlk Günkü Tazeliğinde: Çikolata Nasıl Saklanır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Çikolatayı tadarken acılık, tatlılık, meyvemsilik ve yakıcılık notalarına göre tat değerlendirmesi yapabilirsiniz. Ayrıca çikolatayı ağzınıza attığınızda da erimesine dikkat etmelisiniz. Çünkü gerçek çikolata, ağzınızda kumsu bir yapı bırakmamalı. Aksine dilinizin üzerinde kolayca kayıp erimeli.

 

Gerçek Çikolata Nasıl Anlaşılır?

Çikolata tadımı, aslında gerçek çikolatayı bulmak ve gerçek çikolatanın benzersiz lezzetini deneyimlemek için bir keşif. Yukarıda sıraladığımız tüm unsurlara dikkat ederek çikolatanın gerçek çikolata mı, yoksa kokolin mi olduğunu anlamanız mümkün. Çünkü gerçek çikolata, %100 kakao tozu ve kakao yağından üretilir. Bu durum da hem kokusunu hem tadını benzersiz kılan temel faktör.

 

“Peki, kokolin ile gerçek çikolatasındaki fark nedir?” diyorsanız gerçek çikolata hakkında daha detaylı bilgi almak ve kokolin ile arasındaki farkları öğrenmek için “Gerçek Çikolata Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Paylaş: