Her Zaman İlk Günkü Tazeliğinde: Çikolata Nasıl Saklanır?

Çikolatanın Öyküsü

5.09.2023

Her Zaman İlk Günkü Tazeliğinde: Çikolata Nasıl Saklanır?

Her Zaman İlk Günkü Tazeliğinde: Çikolata Nasıl Saklanır?

Tadı ile hayatımıza lezzet katan çikolatayı yemelere doyamadığımız kesin. Ama özellikle çikolatalı tarifler için farklı çikolata çeşitlerini ya da özel günlerimizin vazgeçilmezi ikramlık çikolataları aldığımızda hemen bitirmek mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda da çikolatayı uygun koşullarda saklamamız gerekir. “Peki, uygun koşullar nelerdir?” diye düşünüyorsanız gelin, çikolata saklama koşulları hakkında tüm merak edilenleri birlikte inceleyelim.

 

Çikolata Buzdolabına Konur mu?

Çikolata Buzdolabına Konur mu

Biliyoruz ki çikolata, ısıya ve güneş ışığına maruz kaldığında erir. Bu nedenle özellikle sıcak havaların etkin olduğu yaz aylarında çikolataları, erimemeleri için buzdolabına koyuyor olabilirsiniz. Ancak çikolatanın buzdolabında saklanması, uygun bir saklama yöntemi değil.

Buzdolabının nemli havasına maruz kalan çikolatanın içerisindeki şeker, yüzeye çıkarak tadında ve yapısında bozulmaya sebep olur. Ayrıca buzdolabında bulunan farklı besinlerin kokusu çikolataya sinebilir. Doğal olarak çikolata, o lezzetli tadını ve kakao kokusunu kaybeder.

Tabii ki dış ortamın sıcaklığı yüksekse ve çikolatayı saklamanız gerekiyorsa çikolatanın erimesi yerine buzdolabına koymayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda çikolatayı hava geçirmez bir kaba koyarak buzdolabında saklamanız mümkün. Ancak çok uzun süre buzdolabında tutmamaya ve kısa süre içinde tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca buzdolabında sakladığınız çikolatayı kullanacağınız zaman tadının oturması için oda sıcaklığında bir süre bekletmeyi unutmayın.

 

Çikolata Saklama Sıcaklığı Ne Olmalı?

Çikolatayı buzdolabında saklamak uygun değilse “Kaç derecede saklamak uygundur?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Hemen cevaplayalım: Çikolata saklama sıcaklığı, 15-20 derece aralığında olmalı. Yani çikolatanın yapısının ve tadının bozulmaması için serin hava şart. Ama burada dikkat edilmesi gereken husus ise havanın kuru olması.

Saklama yöntemi olarak buzdolabının kullanılmasında da belirttiğimiz gibi nemli hava, çikolatanın yapısının bozulmasına neden olur. Uzun süre nemli ortamda kalan çikolata; parlak yapısını, kokusunu ve tadını kaybeder. Hatta çikolata, gerçek çikolata değilse yani %100 kakao yağı ve kakao tozundan üretilmediyse çikolatada küf oluşabilir. Bu durum, gerçek çikolatada oldukça zor görünen bir durum olsa da farklı tatlandırıcılarla tatlandırılan çikolatalarda görülebilir. Çünkü kullanılan tatlandırıcıların yüksek nem tutma oranı, çikolatanın da nemden daha çok etkilenmesine sebep olur.

Çikolatanın küflenmesine neden olan durumlardan da anlaşıldığı gibi her zaman çikolatanın kalitesine dikkat etmek ve gerçek çikolata tercih etmek oldukça önemli. “Peki, bir çikolatanın gerçek çikolata olduğu nasıl anlaşılır?” diye merak ediyorsanız tüm detayları öğrenmek için “Gerçek Çikolata Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Saklama Kabı İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Saklama Kabı İçin Nelere Dikkat Edilmeli

Tabii ki çikolataların tadı ve şekli kadar ambalajları da bir o kadar ilgi çekici. Ancak bu ambalajların rengarenk görüntüsünün altında tamamen çikolatanın saklama koşullarına uygun şekilde geliştirilmiş bir tasarım mevcut.

Satın aldığınız çikolataların ambalajlarında düşük ısıl yapışma, ışıktan koruma ve minimum nem geçirgenliği gibi koruma yöntemleri bulunur. Bu özel ambalaj tasarımı sayesinde çikolatanın lezzeti uzun süre korunabilir. Ancak ambalaj açılıp çikolata hava aldığı zaman çikolatanın tadında bozulma meydana gelir. Bu nedenle çikolatanın ambalajı, tekrar kapanabilir bir tasarıma sahip değilse çikolatanın lezzetini korumak için hava geçirmez kaba almanızda fayda var.

 

Çikolatanın Raf Ömrü Ne Kadar?

Çikolatanın Raf Ömrü Ne Kadar

Marketler doğru koşullarda sakladığı müddetçe çikolata uzun süre lezzetini kaybetmez. Çünkü çikolata, raf ömrü oldukça uzun olan bir gıdadır.

“Çikolatanın raf ömrü tam olarak ne kadar?” sorusunun net cevabını verebilmek için çikolatanın türüne ve içindeki malzemelere bakmak gerekli. Örneğin çikolatanın kakao oranı, raf ömrünü de doğrudan etkiler. Bu etkiye göre de bitter çikolatanın raf ömrü ortalama 2 yıl iken sütlü çikolatanın raf ömrü 1 yıldır.

 

İsterseniz sütlü çikolata isterseniz bitter çikolata tercih edin, doğru saklama koşulları uygulandığı zaman çikolatanın her zaman ilk günkü lezzetini korumasını istiyorsanız çikolatanın kalitesine dikkat edin. Çünkü bir çikolatanın tadını etkileyen en kritik nokta, kalite standartları. Tüm kalite standartlarını karşılayan ve gelişmiş teknolojiler ile üretilen Şölen çikolataları ise hayatınıza lezzet katmak için her zaman yanınızda. Siz de gerçek çikolatanın o eşsiz kokusunu ve tadını en lezzetli şekilde hissetmek istiyorsanız Şölen çikolata çeşitlerini inceleyebilirsiniz.

 

Paylaş: