Gerçek Çikolata Nedir?

Çikolatanın Öyküsü

26.05.2022

Gerçek Çikolata Nedir?

Gerçek Çikolata Nedir?

Bazı çikolataların ağızda kadifemsi bir his bırakarak eridiğini, bazılarının ise daha sert olduğunu ve çiğnenmeden erimediğini fark ettiniz mi? Peki, o muhteşem kakao kokusunu her çikolatadan alamadığınız oldu mu? “Evet” dediğinizi duyar gibiyiz.

Ne de olsa gerçek çikolata, belirli özellikleri taşıması yani özenle seçilmesi gereken bir lezzet. ¨İyi bir çikolata nasıl anlaşılır?¨ sorusunun cevabına bakarak kaliteli bir seçim yapabilirsiniz. İşte, sizi lezzet şölenine çağıran gerçek çikolatanın özellikleri:

 

Kaliteli Çikolata Nasıl Olmalı?

Çikolatanın kalitesini belirleyen en önemli ham madde elbette kakao çekirdeği. Kakao çekirdeğinin yetişmeden fermente edilmeye kadar geçirdiği tüm süreçler tadı ve kaliteyi etkiler. Ayrıca kakao çekirdeğinden sadece kakao tozu elde edilmediğini de hatırlatalım.

Kakao çekirdeğinin içerisinde doğal olarak bulunan kakao yağı gerçek çikolata için adeta bir turnusol kağıdı. Gerçek çikolatanın özelliklerini daha iyi anlamak için kakao yağı kullanımına daha yakından bakalım.

 

Gerçek Çikolata ile Kokolin Arasındaki Fark Nedir?

Alternate Text

Çikolata söz konusu olduğunda gerçek çikolata ve kokolin isimli iki temel türden söz edebiliriz. Gerçek çikolatanın ve kokolinin farkı içerikleri. Hakiki çikolata, %100 kakao tozu ve kakao yağından üretilir. Kokolin (compound) çikolatada ise kakao tozu ile hurma çekirdeği yağı, soya gibi farklı bitkisel yağlar kullanılır. Peki, kakao yağını böylesine değerli kılan ne?

Kakao yağı, diğer çoğu yağın aksine oda sıcaklığında erimez. Sadece ortalama 37 derecelik insan vücudu sıcaklığında eriyik hale gelir. İşte, kakao yağının bu muhteşem özelliği sayesinde gerçek çikolata ağızda ipeksi bir hisle erir. Yani gerçek çikolatayı tatma mutluluğunu ilk olarak dilimizin ucunda hissettiğimizi söyleyebiliriz.

Öte yandan kokolin ise kullanılan bitkisel yağ türüne göre değişmekle birlikte 45 derece gibi yüksek bir ısıda erir. Bu yüzden hakiki olmayan çikolatayı ağzınıza aldığınızda çiğnemeniz gerekir.

Gerçek çikolatayla kokolin, dokularının farkıyla da birbirinden ayrılır. Hakiki çikolata, pürüzsüz parlak bir görünüme sahip olur ve kırıldığı zaman çıt diye cezbedici bir ses çıkarır. Kokolinin görünümü ve çıtırtısı ise kullanılan yağa ve uygulanan yönteme göre değişir.

 

Gerçek Çikolatanın Tadı Nasıl Olur?

Alternate Text

Bu önemli sorunun cevabı da yine kakao yağını işaret ediyor. Kakao yağı, çikolatanın enfes aromasını kazanmasında önemli rol oynar. Çünkü kahve gibi kakao çekirdeği de yetiştiği yerde bulunan bitkilerin aroması ile derin bir tat profili kazanır. Örneğin yetiştiği yerde kırmızı meyveler de büyüyorsa bu meyvelerin tadını da andırır.

Kokolinde kakao yağı bulunmadığı için şeker oranı daha yüksek tutulur. Kakao yağı yerine şeker miktarını artırmak ise kakaonun yetiştiği yer sayesinde kazandığı tadım notalarını almaya engel olur.

 

Gerçek Çikolata Nasıl Anlaşılır?

Alternate Text

Çikolatanın içinde gerçek kakao ve kakao yağı kullanıldığını öğrendiniz. Şimdi, bunu bir de fiziksel yolla test etmek istiyorsanız birkaç konuya dikkat edebilirsiniz:

  • Gerçek çikolatanın yüzeyi pürüzsüz olmalı.
  • Çikolata üzerinde kabarcık, grimsi mat görünüm veya renk değişikliği bulunmamalı.
  • Çikolatanın donmuş gibi bir kokusu olmamalı, güçlü bir kakao kokusu olmalı.
  • Kırdığınızda çıtırtı çıkarmalı, bükülmemeli. Ancak beyaz çikolatanın daha yüksek oranda şeker içerdiği için bükülebileceğini de göz önünde bulundurun.
  • Çikolata, ağzınızda kumsu bir his bırakmamalı ve dilinizin üzerinde kaymalı.

 

Kaliteli arayışında dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi de güvenilir çikolata markası seçmek. Çikolatanın malzeme seçiminden başlayarak tüm üretim süreçlerinin denetlenmesi ve kalite standartlarına uygun işlemler gerçekleştirilmesi, gerçek çikolata yolculuğunuzun kritik adımlarından birisi. İleri teknoloji kullanılarak özenle hazırlanan ve tüm kalite standartlarını karşılayan gerçek çikolata türleri Şölen’de sizi bekliyor.

Paylaş: