Sonbaharın Renklerini Keşfedin: İstanbul'da Doğa Yürüyüşü Yapılabilecek 5 Yer

Şölen'le Keşfet

3.10.2023

Sonbaharın Renklerini Keşfedin: İstanbul'da Doğa Yürüyüşü Yapılabilecek 5 Yer

Sonbaharın Renklerini Keşfedin: İstanbul'da Doğa Yürüyüşü Yapılabilecek 5 Yer

Sonbaharla birlikte artık doğayı en güzel renkleriyle deneyimleme zamanı geldi. Sarı ve yeşil tonlarının her yanı sardığı bu mevsimin tadını çıkarabileceğiniz seçeneklerden biri ise tabii ki yürüyüş yolları. Ancak hemen şehir hayatı ve kalabalıklığı ile meşhur İstanbul’da “Böyle bir şansımız yok.” diye düşünmeyin. Çünkü İstanbul’da da sonbaharın keyfini çıkarabileceğiniz ve bir doğa yürüyüşü ile tüm yorgunluğunuzu atabileceğiniz birbirinden güzel alanlar mevcut.

“Peki, nerede bu yerler?” diye merak ediyorsanız sizin için İstanbul’da doğa yürüyüşü yapılacak yerleri derledik. Şimdi, şehrin içindeki tüm bu nefes alma Nutymaxduraklarına doğru keşfe çıkma zamanı. Tabii İstanbul’un doğal alanlarını keşfederken yanınıza keşiflerin en tatlı eşlikçisi Nutymax’i de almayı unutmayın.

 

Belgrad Ormanı, Sarıyer

Belgrad Ormanı, Sarıyer

Şehrin gürültüsünden kaçıp kuş sesleri ile buluşacağınız ilk durak, “İstanbul’un akciğerleri” olarak bilinen Belgrad Ormanı.

Sarıyer’de bulunan Belgrad Ormanı’nda 6,5 kilometre uzunluğunda bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Burası sarıdan kırmızıya dönen ağaçların arasında yürürken temiz havanın tadını çıkarmak için birebir.

Tabii Belgrad Ormanı’nda yürüyüş yaparken görecekleriniz sadece eşsiz doğa manzaraları değil. Burası eski zamanlarda İstanbul’un su kaynağı olduğu için orman içerisinde Roma ve Bizans döneminde yapılan, sonrasında Osmanlı döneminde geliştirilen tarihi su bentleri de bulunuyor. Bu nedenle Belgrad Ormanı’nda yürüyüş yaparken İstanbul tarihine de kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.

Doğanın kalbinde İstanbul’un tarihine yaptığınız ziyaretten sonra Belgrad Ormanı içinde yer alan ve ismini Kırkçeşme Su Yolu’nun son bendi Kirazlı Bent’ten alan Kirazlıbent Tabiat Parkı’na giderek bu güzel yürüyüşü piknikle sonlandırmanız mümkün. Bunun için piknik malzemelerinizi ve pikniklerin olmazsa olmazı Greta krakerleri de yanınıza almayı unutmayın.

 

Polonezköy Tabiat Parkı, Beykoz

Polonezköy Tabiat Parkı, Beykoz

İstanbul’da sonbaharın tadını çıkarabileceğiniz bir diğer mekan ise İstanbul’un ilk tabiat parkı olması ile meşhur Polonezköy Tabiat Parkı. Beykoz ilçesinde bulunan ve 3000 hektarlık bir alana sahip olan Polonezköy Tabiat Parkı, 1994 yılında doğal koruma alanı olarak tescillenen bir yer. İstanbul’un ilk tabiat parkı olmasının yanı sıra burası aynı zamanda şehirde bulunan tabiat parklarının en büyüğü. Bu nedenle doğa içinde doyasıya yürüyüş yapmak için eşsiz bir seçenek.

Polonezköy Tabiat Parkı, pek çok bitki ve hayvan türünü de ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle sincap, tilki, baykuş gibi yabani hayvanlar da doğa yürüyüşünde size eşlik edebilir.

 

Aydos Ormanı, Kartal

Aydos Ormanı, Kartal

İstanbul’un en büyük ormanlık alanlarından biri olan Aydos Ormanı, kolay ulaşımı sayesinde şehrin kalabalığından uzaklaşıp hemen doğa ile buluşmak isteyenlerin ortak noktası.

Oldukça geniş bir alana sahip Aydos Ormanı; Kartal, Sultanbeyli ve Pendik ilçelerine yayılacak genişlikte. 537 metre ile İstanbul’un en yüksek noktası olan Aydos Tepesi de bu ormanın içinde bulunuyor. Her yanı çam ağaçları ile çevrili Aydos Ormanı’nda yürüyüşünüz sırasında bu tepeye de uğrayarak kuşbakışı İstanbul manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Aydos Ormanı’nda görecekleriniz ise eşsiz bir doğa ve İstanbul manzarası ile sınırlı değil. Ormanın tam ortasında Aydos Gölü yer alıyor. Bu nedenle buraya yeşilin ve mavinin buluştuğu bir doğal alan demek mümkün. Göl kenarına inmek isterseniz de yürüyüş parkurları üzerindeki tabelaları takip ederek yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüş sonunda Aydos Gölü’ne ulaşabilirsiniz.

 

Atatürk Kent Ormanı, Sarıyer

Atatürk Kent Ormanı, Sarıyer

İçerisindeki göletleri ve doğal ortamı ile adeta resim gibi manzaralara ev sahipliği yapan Atatürk Kent Ormanı, İstanbul’da doğa yürüyüşü için gidebileceğiniz yerlerden bir diğeri.

Hacıosman, Derbent, Ferahevler ve Darüşşafaka semtleri arasında yer alan Atatürk Kent Ormanı, eski adıyla Hacıosman Korusu, bol oksijenli bir gün geçirmek isteyenlerin buluşma noktası. Orman içerisinde üç adet gölet ve farklı uzunluklarda yürüyüş parkurları yer alıyor. Tüm yürüyüş parkurlarının uzunluğu ise toplam 12 kilometre. Uzun bir yürüyüş yolunun yanı sıra orman içerisinde çocuk oyun parkları, spor alanı ve kafeterya gibi alanlar da mevcut.

 

Yıldız Parkı ve Korusu, Beşiktaş

Yıldız Parkı ve Korusu, Beşiktaş

Doğa yürüyüşünüz sırasında geçmişe de bir yolculuk yapmak isterseniz Yıldız Parkı ve Korusu tam size göre. Beşiktaş sırtlarında bulunan Yıldız Sarayı’nın hemen alt tarafındaki Yıldız Parkı ve Korusu, Osmanlı döneminden kalma tarihi yapıları sayesinde doğa ile tarihi bir araya getiriyor. Burası Osmanlı döneminde Yıldız Sarayı’nın bahçesi olarak kullanılmış. Bu nedenle parkta yürürken Osmanlı döneminden kalma tarihi köşkler de size eşlik edecek.

Yıldız Parkı’nın bir diğer özelliği de eşsiz manzaraya sahip olması. İstanbul Boğazı’nı gören bu parkta şehrin en güzel manzarasını izlemeniz mümkün. Manzaraya karşı bir çay keyfi yapmak isterseniz de şu anda kafeterya olarak işletilen Çadır Köşkü ve Malta Köşkü’nde mola verebilirsiniz.

 

İstanbul içerisindeki tüm bu doğal alanlar sayesinde şehrin gürültüsünden uzaklaşıp doğanın dinlendirici etkisi ile huzur bulabilirsiniz. “Sadece bir doğa yürüyüşü bana yetmez.” diyorsanız da kamp malzemelerinizi hazırlayın, doğa içinde bir tatil sizi bekliyor. Bahar aylarında daha da keyifli olan Türkiye’nin birbirinden güzel kamp alanlarını öğrenmek için “Doğa İçinde Bir Tatil: Bahar Aylarında Gidilebilecek Kamp Alanları” yazımızı okuyabilirsiniz.

<

 

Paylaş: