Çikolata Sosu Yapmak İçin 3 Çikolata Eritme Yöntemi

Çikolatalı Tarifler

3.10.2023

Çikolata Sosu Yapmak İçin 3 Çikolata Eritme Yöntemi

Çikolata Sosu Yapmak İçin 3 Çikolata Eritme Yöntemi

Çikolatanın her hali ayrı güzel, ama tatlı ve pastalara lezzet katan sos hali bir başka. “Çikolata sosu nasıl yapılır?” sorusunun cevabı ise çikolatayı eritmekten geçiyor. Ancak çikolata eritmek için farklı yöntemler ve her yöntemin de kendine ait püf noktaları var. Bu nedenle “Çikolata nasıl eritilir?” merak ediyorsanız öncelikle bu teknikleri, detayları ile bilmeniz gerekli. Böylece ister bitter ister sütlü çikolata olsun, istediğiniz çikolatayı lezzetini kaybetmeden eritebilirsiniz.

O halde, bitter veya sütlü Şölen Madlen çikolatalarınız da hazırsa “Birbirinden farklı çikolata eritme yöntemleri ile lezzetli bir çikolata sos nasıl yapılır?” öğrenmeye başlayalım.

 

Benmari Usulü Çikolata Eritme

Benmari Usulü Çikolata Eritme

Çikolata eritme yöntemleri arasında en popüler seçenek olan benmari usulü, çift kazan kaynatma olarak da biliniyor. Çünkü bu yöntemle çikolata eritirken iki ayrı kaba ihtiyacınız var.

Benmari usulü ile çikolata eritirken öncelikle bir tencereyi yarısına kadar su ile doldurmanız gerekli. Tencerenin üzerine ise çikolatayı koyacağınız ısıya dayanıklı kabı yerleştirmelisiniz. Sonrasında küçük parçalar hale getirdiğiniz çikolataları yavaş yavaş karıştırarak su buharının ısısı ile eritebilirsiniz.

Benmari, aslında çikolata eritmek için oldukça kolay bir yöntem. Ama bu yöntemde çikolatanın lezzetini ve dokusunu kaybetmemesi için dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. Benmari usulü çikolata eritmenin püf noktalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tencerenin üzerine yerleştireceğiniz kabın ısıya dayanıklı olması ve su geçirmemesi oldukça önemli. Isıya dayanıklı cam veya porselen bir kap kullanabilirsiniz.
  • Tencerenin içindeki su, kaynama esnasında üstündeki kaba temas etmemeli. Çünkü çikolatayı erittiğiniz kabın içine su damlası ve buharı girerse bu durum, çikolata sosunun tadında ve dokusunda bozulmaya neden olur.
  • Çikolatanın yoğunlaşmaması için eritme esnasında kabın üzerini kapatmamalısınız.
  • Tüm çikolata parçalarının düzgün bir şekilde erimesi için sürekli olarak çikolatayı karıştırmalısınız. Isıya dayanıklı tahta veya plastik bir kaşıkla karıştırabilirsiniz. Ancak kaşıkta daha önce başka bir ürünle temasından kaynaklı koku veya tat olmadığına dikkat edin. Çünkü kaşıktaki üründen kaynaklı olarak çikolatanın kokusu ve lezzeti bozulabilir.

 

Mikrodalga ile Çikolata Eritme

Mikrodalga ile Çikolata Eritme

Çikolata eritmek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de mikrodalga ile eritme. Bu yöntem, hızlı ve pratik şekilde çikolata sos yapmak için oldukça uygun.

Mikrodalga ile eritme işlemi yapmak için öncelikle çikolatayı küçük parçalara bölüp bir kaba koymanız gerekli. Çikolatanın bulunduğu bu kabı mikrodalga fırında ısıtarak çikolata sos elde edebilirsiniz. Ancak bu yöntemde de dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. Mikrodalga ile çikolata eritirken dikkat etmeniz gerekenler ise şu şekilde:

  • Çikolatayı koyacağınız kap, mutlaka kuru ve ısıya dayanıklı olmalı.
  • Çikolatayı eritmek için mikrodalgayı orta güç seviyesinde kullanmalısınız. Çünkü yüksek güç, ısının artmasına ve çikolatanın yanmasına neden olabilir.
  • Mikrodalgada çikolata eritirken her 15 saniyede bir çikolatayı çıkarıp ısıyı dengede tutmak için karıştırmalısınız. Böylece çikolatanın içinde katı parçalar kalmadan dengeli bir şekilde çikolatayı eritebilirsiniz.
  • Tüm çikolata eriyip parlak bir sos kıvamına geldikten sonra kabı mikrodalgadan çıkarabilirsiniz. Ancak sıcaklıktan kaynaklı olarak çikolatanın pişme durumu birkaç saniye daha devam ettiği için çıkardıktan sonra da karıştırmaya devam edin.

 

Süt ve Tereyağı ile Çikolata Eritme

Süt ve Tereyağı ile Çikolata Eritme

Benmari usulü ve mikrodalga ile kalıp halindeki çikolatayı eritmek mümkün. Ama çikolata sosunun daha parlak ve yumuşak dokulu olmasını istiyorsanız süt ve tereyağı ile çikolatayı eritebilirsiniz.

Süt ve tereyağı ile çikolata eritme, aslında bir eritme tekniğinden daha çok çikolata sosuna kıvam verme tekniği. Bunun için öncelikle çikolatayı benmari usulü ya da mikrodalga ile eritmeniz gerekli. Daha sonra eriyen çikolatanın içine istediğiniz kıvama bağlı olarak süt ve yaklaşık bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz. Böylece çikolata sosu, tereyağı sayesinde daha parlak ve sütten dolayı da daha sıvı hale gelir.

Süt ve tereyağını çikolatanın içine eklerken çikolatanın sıcak, diğer ürünlerin de oda sıcaklığında beklemiş olmasına dikkat edin. Böylece kolaylıkla tüm ürünleri karıştırabilir ve pürüzsüz bir sos elde edebilirsiniz.

 

Süt ve tereyağı kullanarak yaptığınız bu çikolata sosunun ismi ise aslında ganaj. Bir tür pasta kreması olarak bilinen ganaj, pasta ve tatlıları lezzetlendirmek için birebir. Ancak sütlü, bitter ve beyaz çikolataya göre ganaj tarifi de değişiyor. Çikolata tercihinize göre tam kıvamında bir ganaj yapmak için “Ganaj Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz. Ganaj yaptıktan sonra bu lezzetli sosu güzel bir pasta ile buluşturmak için de “Çikolataya Doymak İsteyenlere: Ganajlı Pasta” tarifimizi inceleyebilirsiniz.

 

Paylaş: