Lavanta Kokulu Gezi: Türkiye'nin En Büyük 4 Lavanta Bahçesi

Şölen'le Keşfet

15.08.2023

Lavanta Kokulu Gezi: Türkiye'nin En Büyük 4 Lavanta Bahçesi

Lavanta Kokulu Gezi: Türkiye'nin En Büyük 4 Lavanta Bahçesi

Instagram’da gezinirken karşınıza lavanta tarlaları arasında fotoğraflar çıkmaya başladıysa bilin ki lavanta sezonu açıldı. Lavantanın çiçeklenme ve hasat mevsimi yaz olduğu için bu güzel manzarayı yakalamak istiyorsanız haydi, Türkiye’nin meşhur lavanta tarlalarına doğru yola çıkma zamanı.

Türkiye’nin farklı şehirlerinde kendinizi uçsuz bucaksız lavanta tarlaları ile meşhur Fransa’nın Provence bölgesinde gibi hissedeceğiniz lavanta bahçeleri bulunuyor. “Peki, bu bahçeler nerede?” diye merak ediyorsanız o halde çantanızı hazırlayın, yanınıza yeni keşiflerin en tatlı eşlikçisi Nutymax gofretleri alın, Türkiye’deki lavanta tarlaları arasında küçük bir geziye çıkıyoruz.

 

Lavanta Kokulu Köy: Kuyucak Köyü, Isparta

Kuyucak Köyü, Isparta

Isparta, her ne kadar gülleri ile meşhur olsa da son yıllarda lavantanın mis gibi kokusu, gülün güzelliğini geride bıraktı diyebiliriz. Bunun sebebi ise lavanta kokulu köy olarak anılan Isparta’nın Kuyucak Köyü.

Türkiye’deki lavanta üretiminin %93’ü Isparta’da yapılıyor. Durum böyle olunca da Isparta, lavanta bahçelerinin eşsiz manzarasını görmek isteyenler için akla ilk gelen seçeneklerden biri. Isparta’ya gittiğinizde lavanta tarlalarını keşfetmek için merkezden yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Kuyucak Köyü’ne gitmeniz gerekli. Köye ulaştığınızda da mis gibi lavanta kokusu sizi karşılıyor.

Tarlalarda güzel kareler yakaladıktan sonra köy merkezine geldiğinizde lavanta çayı, dondurması gibi lavanta ürünleri sizi bekliyor. Kuyucak Köyü içerisinde bu ürünleri tadabileceğiniz küçük kahveler ve restoranlar da mevcut. İster lavanta ile yapılmış bu tatları deneyebilir isterseniz de sadece lavanta kokusu eşliğinde çay keyfi yapabilirsiniz.

 

Uçsuz Bucaksız Lavanta Tarlası: Akçaköy, Burdur

Akçaköy, Burdur

Şunu belirtelim; Kuyucak Köyü, Türkiye’nin en meşhur lavanta tarlalarına sahip olsa da buradaki lavanta bahçeleri, genellikle parça parça. Yani, o uçsuz bucaksız lavanta tarlası görüntüsünü Kuyucak’ta görmeniz mümkün değil. Eğer ki “Ben mora boyanmış kocaman bir tarla görmek istiyorum.” diyorsanız o zaman Kuyucak’tan sadece 3 saat uzakta bulunan Burdur’un Akçaköy’üne doğru yola çıkalım.

Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı Akçaköy, Türkiye’nin en büyük lavanta bahçesine ev sahipliği yapıyor. Bu kocaman lavanta tarlasının büyüklüğü ise yaklaşık 1.300 dekar. Akçaköy Lavanta Deresi olarak bilinen bu büyük tarlada bir bütün halinde lavanta manzarası görmek mümkün.

 

Şenlik Tadında Hasat Zamanı: Sındırgı, Balıkesir

Sındırgı, Balıkesir

Lavanta bahçeleri, çok fazla turist çekmeye başlayınca Türkiye’nin farklı illerinde de kıraç araziler lavanta üretimi ile değerlendiriliyor. Bunun bir örneğini de Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde görebilirsiniz. Belediye tarafından 2016 yılında arazi değerlendirmek amacıyla yapılan lavanta bahçesi, şu an lavantalar arasında fotoğraf çekilmek isteyenlerin uğrak noktası.

Balıkesir merkezden yaklaşık 1 saatlik uzaklıkta bulunan Sındırgı’da 10 bin metrekare alanı kaplayan bir lavanta bahçesi bulunuyor. Bu lavanta bahçesinin özellikle hasat zamanları ise adeta bir şenlik. Lavanta bahçesinin hasadına sadece çiftçiler değil, bölgede arıcılık yapanlar da arı kovanları ile geliyor. Ayrıca hasat öncesi lavanta yetiştiriciliğiyle ilgili bilgilerin verildiği etkinlikler düzenleniyor. Şenlik tadında geçen hasat etkinliğine ise herkes katılabiliyor. Bu mis kokulu bitki hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz gezinizi Sındırgı lavanta bahçesinin hasat zamanlarına göre ayarlayabilirsiniz.

 

Lavantanın Her Hali: Bereke Köyü, Niğde

Bereke Köyü, Niğde

Niğde’nin Bor ilçesi Bereke Köyü, lavanta çiçekleri ile mora boyanan son durağımız. Burası da kurak arazilerin değerlendirilmesi amacıyla yapılan bir lavanta bahçesi. Bu bahçede yetiştirilen lavantalardan da lavanta yağı, sabunu gibi farklı ürünler yapılıyor.

Niğde’nin Bereke Köyü’nde bulunan bu lavanta çiftliği, aynı zamanda lavanta balı üretiminin merkezi. Çiftlik içerisinde arıcılık da yapıldığı için lavanta balı üretilebiliyor. Kısacası lavantanın her çeşidini burada bulmak mümkün.

 

Hepsi birbirinden güzel bu lavanta bahçeleri arasından “Hangisine gitsek?” diye düşünüyorsanız size küçük bir tüyo verelim. Lavanta bitkisi olgunlaştıkça daha belirgin şekilde morlaşır. Morlar arasında beğeni garantili bir fotoğraf istiyorsanız daha genç tarlalar yerine yaşını almış tarlalara gitmeniz gerekli. “Lavantanın kokusu bile yeter.” diyorsanız da o zaman tüm lavanta bahçeleri sizin.

 

Paylaş: