Termal Sular ile Yenilenme Zamanı: Türkiye'de Kaplıcaları Meşhur 4 Şehir

Şölen'le Keşfet

12.02.2024

Termal Sular ile Yenilenme Zamanı: Türkiye'de Kaplıcaları Meşhur 4 Şehir

Termal Sular ile Yenilenme Zamanı: Türkiye'de Kaplıcaları Meşhur 4 Şehir

Kış tatili denilince akla ilk gelen seçenekler bembeyaz karlar arasında hem heyecan hem de eğlence dolu bir kayak tatili olsa da kış tatil konsepti sadece bununla sınırlı değil. Kışı daha sakin geçirmek isteyenler için de farklı tatil seçenekleri mevcut. Üstelik bu sakin seçenekler aynı zamanda şifa dolu. “Peki, buralar nereler?” diye düşünüyorsanız hazırlanın, Türkiye’nin termal duraklarına doğru bir yolculuğa çıkıyoruz.

Termal sular, diğer isimleri ile kaplıca ve ılıcalar, aslında mineral ve madensel tuzlar içeren sıcak sular. Ancak bu sıcak sular sadece doğa mucizesi değil, aynı zamanda şifa deposu. Termal suların, içerisinde bulunan mineral ve madensel tuzlar sayesinde romatizmal rahatsızlıklardan cilt hastalıklarına, solunum yolu rahatsızlıklarından kas ve iskelet sistemine kadar vücudun her noktasına iyi geldiği biliniyor. Bu nedenle termal duraklar hem rahatlamak hem de şifa bulmak isteyenlerin buluşma noktası.

O halde gelin, sakin ve şifa dolu bir kış tatili için Türkiye’nin kaplıcaları ile meşhur yerlerini keşfedelim. Tabii ki bu şifa bulacağımız yolculuğa çıkmadan önce yanınıza keşiflerin en tatlı eşlikçisi Nutymax gofretlerden de almayı unutmayın.

 

Her Zevke Uygun Kış Tatilin Adresi: Bursa

Her Zevke Uygun Kış Tatilin Adresi: Bursa

Termal suları ile meşhur şehirlerde ilk durağımız Bursa. Kayak tatili arayanların popüler seçeneği olan Bursa, aynı zamanda doğal kaplıcalarıyla sakin bir kış tatili için de eşsiz bir seçenek.

Bursa’nın farklı ilçelerinde doğanın bizlere sunduğu şifalı sular ile karşılaşmak mümkün. Çünkü bu şehirde Büyük Kaplıca, Kaynarca Kaplıcaları, Kükürtlü Kaplıcası gibi pek çok termal kaynak mevcut. Ancak bu termal kaynaklardan en popüler olanı Oylat Kaplıcası.

Bursa’nın İnegöl ilçesinde bulunan Oylat Kaplıcası hem yemyeşil bir manzarayı hem de şifalı suları bir araya getiren, adeta doğanın bir hediyesi. Bu huzurlu yerin tadını çıkarmak ve keyifli bir kış tatili yapmak isterseniz de kaplıcaya yakın pek çok konaklama seçeneği bulabilirsiniz.

Şimdi, Bursa’dan sonra Türkiye’nin en popüler termal kaynaklarından birine ev sahipliği yapan Yalova’ya geçelim.

 

Geçmişten Günümüze Gelen Şifa: Yalova

Geçmişten Günümüze Gelen Şifa: Yalova

Yalova hem İstanbul’a yakınlığı hem de şifa dolu termal suları ile dikkat çeken bir şehir. Yalova’nın Armutlu ilçesinde bulunan Armutlu Kaplıcaları ise bu şehri Türkiye’deki termal turizmin merkezlerinden biri haline getiriyor. Çünkü Armutlu Kaplıcaları, kimyasal sınıflandırma açısından zengin yapısı ile Türkiye’nin 1. derece önemli ve öncelikli kaplıcaları arasında yer alıyor. Pek çok rahatsızlığın tedavisine destek olduğu için de şifa bulmak isteyenlerin ortak noktası.

Yalova’daki bu şifa durağı aynı zamanda tarihi açıdan da oldukça önemli. Çünkü Armutlu’da ilk termal havuzun Bizans döneminde kurulduğu biliniyor. Geçmişten günümüze kadar şifa dağıtan bu termal suların mucizevi etkisini deneyimlemek isterseniz Armutlu ilçesinde yer alan pek çok termal otelde konaklama seçeneği ile şifa dolu bir tatil planı yapabilirsiniz.

 

Şifalı Sular Cenneti: Afyonkarahisar

Şifalı Sular Cenneti: Afyonkarahisar

Şimdiki durağımız, mola tesisleri ile yolculuklarımıza eşlik eden Afyonkarahisar. Ancak bu şehir, bir mola yerinden çok daha fazlası. Çünkü Afyonkarahisar, Türkiye’deki termal turizmin merkezlerinden biri.

Afyonkarahisar, termal kaynaklar açısından adeta bir cennet. Şehrin farklı yerlerinde pek çok kaplıca bulunuyor. Hüdai Kaplıcaları, Gazlıgöl Kaplıcaları, Heybeli Kaplıcaları, Ömer Kaplıcaları ise bu termal kaynaklardan sadece bazıları. Bu nedenle Afyonkarahisar’a termal kaynak açısından oldukça zengin demek mümkün.

Kaplıcaların şifalı sularından yararlanmak ve rahatlamak isteyenler için şehirde farklı bütçelere uygun termal otel seçenekleri bulunuyor. Otellerin pek çoğu şehir merkezine yakın olduğu için hem bir şehir gezisi hem de huzur dolu bir kış tatili yapmak isterseniz her bir noktası termal sularla dolu Afyonkarahisar’ı tercih edebilirsiniz.

Termal duraklarda son durağımız ise ülkemizin başkenti olan Ankara.

 

Başkentin Şifalı Yüzü: Ankara

Başkentin Şifalı Yüzü: Ankara

Ankara da tıpkı Afyonkarahisar gibi termal sular açısından oldukça zengin bir şehir. Ankara’nın ilçeleri olan Kızılcahamam, Ayaş, Haymana ve Beypazarı, aynı zamanda şifalı sulara ev sahipliği yapıyor. Özellikle Haymana Kaplıcaları, bir mineral deposu olduğundan termal tatil arayanlar için popüler seçenek. Bu nedenle hem Haymana’da hem de diğer ilçelerde şifa dolu bir tatil için pek çok konaklama seçeneği bulmanız mümkün.

 

Kısacası Türkiye’nin farklı şehirleri, termal kaynakları sayesinde aynı zamanda birer şifa deposu. Kış aylarında biraz rahatlamak isteyenler için de sakin tatil rotası seçenekleri. “Ama ben bembeyaz karların keyfini doyasıya çıkarmak.” istiyorum diyorsanız kış tatilinde değerlendirebileceğiniz farklı rotaları keşfetmek için “Ailece Unutulmaz Bir Kış Tatili” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Paylaş: