Demleme Yöntemlerine Göre Kahve Nasıl Öğütülür?

Şölen'le Keşfet

15.11.2022

Demleme Yöntemlerine Göre Kahve Nasıl Öğütülür?

Demleme Yöntemlerine Göre Kahve Nasıl Öğütülür?

Yumuşak içimli kahve mi, sert içimli kahve mi seviyorsunuz? Cevabınız ne olursa olsun istediğiniz kahve tadını ve yoğunluğunu yakalayabilmenin püf noktalarından biri, kahve çekirdeği seçimiyken diğeri de kahve çekirdeği öğütmektir.

Bu noktada “Kahve neye göre çekilir?” diye soracak olabilirsiniz. Bu soruyu şöyle yanıtlayalım: Kahve çekirdeğini, kahve demleme yöntemine uyumlu boyutlarda öğütmeniz gerekir. Biz de bu nedenle size yardımcı olmak için evde kahve çekirdeği öğütme konusunda ihtiyacınız olacak bilgileri ele aldık. “Kahve nasıl öğütülür?” sorusunu yanıtlayarak başlayalım.

 

Kahve Nasıl Öğütülür?

Evde kahve öğütmek, düşündüğünüzden daha kolay olabilir. İhtiyacınız olacak tek şey kahve öğütme değirmeni veya kahve çekme makinesi. Kahve çekme makinesini tercih ederseniz işlem için birkaç saniye beklemeniz yeterli olur. Ancak tüm çekirdeklerin istediğiniz boyutta olması için makineyi sallayarak yardımcı olmanız gerekebilir. Manuel kahve değirmenini seçerseniz de istediğiniz boyutta çekirdeklere sahip olmak için öğütme işlemine birkaç dakika devam etmelisiniz.

Tabii hangi yöntemi seçerseniz seçin kahvenizi günlük ya da haftalık çekmenizi ve kullanmadığınız çekilmiş kahveyi hava almayan bir kaba koymanızı öneririz. Bu sayede kahveniz tazeliğini koruyacak ve nefis kahve kokusundan hiçbir şey kaybetmeyecek. Peki, kahve çekirdeğini öğütürken boyutuna nasıl karar verebilirsiniz?

 

Kahve Öğütme Dereceleri Nelerdir?

Kahve Öğütme Dereceleri Nelerdir?

Kahve demleme ekipmanına göre kahve öğütmek, kahvenin doğru şekilde demlenebilmesi için önemlidir. Sıklıkla tercih edilen kahve öğütme çeşitlerini açıklayalım. Kalın öğütülmüş kahveden ince öğütülmüş kahve çekirdeğine göre sıralama şu şekilde:

  • Ekstra coarse yani ekstra iri öğütülmüş kahve çekirdeği: Ekstra iri öğütülmüş kahve çekirdeğinin parçalarının ortalama 1.5 mm olması gerekir. Bu anlamda boyutunu, kaya tuzu boyutuna benzetebilirsiniz. Ayrıca kahve çekirdeğini kalın öğütmek, cold brew demleme yöntemi için çok uygundur ve genellikle bu kahve için ekstra iri boyut tercih edilir.

  • İri öğütülmüş kahve çekirdeği: French press veya percolators (French press’e benzer bir çeşit kahve demleme ekipmanı) kullanarak kahve demlemek için iri öğütülmüş kahve çekirdeği elde etmek gerekir. Çekirdeklerin ortalama boyutu 1 mm kadar yani deniz tuzu boyutunda olmalıdır.

  • Orta öğütülmüş kahve çekirdeği: Orta derecede çekilmiş kahve çekirdeklerinin boyutu 0.75 olmalıdır. Bunu iri taneli deniz kumuna benzetebilirsiniz. Orta çekilmiş kahveler daha çok pour-over demleme yöntemlerinde kullanılır. Hario V60, chemex gibi 3. nesil kahve demleme ekipmanlarıyla yapılan demleme yöntemleri, pour-over yöntemiyle yapılan kahvelerdendir.

  • Orta ince öğütülmüş kahve çekirdeği: Sofra tuzuna benzer şekilde yani ortalama 0.5 mm olarak öğüttüğünüz çekirdek, orta çekimlidir. Orta çekilmiş kahveyi; 2. nesil kahve demleme ekipmanı olan moka pot (espresso yapımında kullanılan kahve ekipmanı), 3.nesil ekipmanlardan olan aeropress, pour-over hunisi veya sifon demleme ekipmanı ile kullanabilirsiniz.

  • İnce öğütülmüş kahve çekirdeği: 0.3 mm boyutunda çekilen kahvelere ince öğütülmüş kahve denir. Bu boyut, moka pot için uygundur. İnce öğütülen çekirdekle elde ettiğiniz espresso, orta boyuttaki çekirdeğe göre daha yumuşak içimli olur.

  • Çok ince öğütülmüş kahve çekirdeği: Çok ince öğütülmüş kahve çekirdekleri, un ya da pudra şekeri kıvamında yani toz halde olur. Boyutları 0.1 mm civarındadır. Bu türün en yaygın kahve çeşidi ise hepimizin yakından tanıdığı Türk kahvesidir.

 

Kahve türlerine ve demleme yöntemlerine göre kahve öğütme boyutlarını daha kolay inceleyebilmeniz için bir tablo hazırladık:

Kahve Çekirdeği Boyutları Kahveler
Ekstra iri Cold Brew
İri French press, percolators (filtre kahve)
Orta Hario V60, chemex
Orta ince Moka pot (sert içim espresso), aeropress, sifon kahve ekipmanı
İnce Moka pot (yumuşak içim espresso)
Çok ince Türk kahvesi

 

Ayrıca kahve demleme yöntemi kadar öğüttüğünüz kahvenin boyutu da demleyeceğiniz kahvenin sertliğini ve yumuşaklığını etkiler. Çünkü kahve tanelerinin yüzey alanı azaldıkça kahvenizin içimi sertleşir, ağızda daha aromatik ve ekşi tatlar bırakır. Yani iri çekilmiş tanelerle yapacağınız kahve, ince çekilmiş tanelerle demleyeceğiniz kahveye göre daha hafif olur. Kısacası kahvenin tanesi küçüldükçe sertliği artacaktır.

Dilediğiniz içimde kahve yaptıktan sonra mutluluğunuzu tamamlayacak bir tatlıya ihtiyacınız olabilir. O halde Biscolata Starz ile kahve keyfinizi taçlandırın!

Afiyet olsun!

Paylaş: