Kolay ve Eğlenceli: Çocuklar İçin 4 El Yapımı Oyuncak

Şölen'le Keşfet

19.06.2023

Kolay ve Eğlenceli: Çocuklar İçin 4 El Yapımı Oyuncak

Kolay ve Eğlenceli: Çocuklar İçin 4 El Yapımı Oyuncak

Tüm sene heyecanla beklenen yaz tatili; çocuklarınızla geçireceğiniz güzel vakitler, ailece yeni deneyimlere doğru bir yolculuk ve yeni hatıralar biriktirmek demek. Tabii ki yaz deyince küçükten büyüğe herkesin aklına deniz tatili gelse de evde olduğunuz zamanları göz ardı etmemek gerekli. Çünkü yaz tatili, çocuklar için hem eğlenme hem de öğrenmenin zamanı. Çocuğunuzun eğitim hayatına bir yaz molası verdiği bu zamanları iyi değerlendirmek ise sizin elinizde.

Sadece tatil değil, çocuklarınızla evde de keyifli vakit geçirmek ve bu vakti onun gelişimi için eğlenceli aktivitelerle değerlendirmek istiyorsanız çocukların gözdesi oyuncaklar yardımınıza koşuyor. Ama tabii ki bildiğimiz hazır oyuncaklar değil. Tamamen kendi ellerinizle yaptığınız ve yapım sürecini çocuklarınızla bir aktiviteye dönüştürdüğünüz el yapımı oyuncaklar. “Ne yapabiliriz?” diye düşünüyorsanız da hepsi birbirinden kolay kendin yap oyuncak önerilerini sizin için derledik. O zaman kartonlar, boyalar, ipler ortaya çıksın. Bu yaz tatiline güzel bir hatıra bırakacağınız oyuncakları yapmaya başlayalım.

 

Kartondan Uçak

Kartondan Uçak

Kartonları kesip küçük pilotlara özel bir uçak yapmak aslında son derece kolay. İhtiyacınız olan malzemeler ise mukavva karton, yapıştırıcı, makas ve rengarenk boyalar. Kartonu uçağa dönüştürmek için de tek yapmanız gereken; karton üzerine uçağın gövdesini, kanatlarını, kuyruğunu çizerek kesmek. Daha sonrasında bu parçaları birbirine yapıştırdığınızda uçağınız kalkışa hazır. Tabii ki uçağı istediğiniz renge boyamak ve üzerine küçük camlar çizmek ise tamamen çocuğunuzun hayal gücüne kalmış.

Kartondan uçak yapmak için “Evde karton yok.” diyorsanız o halde eldekileri değerlendirme zamanı. Tuvalet kağıdı ve havlu kağıt içerisinden çıkan karton rulolar, oyuncağın temel malzemesi olabilir. Hatta uçağın gövdesi için karton yerine pet şişe de kullanabilirsiniz.

 

Çoraptan Kukla

Çoraptan Kukla

Şimdi de hepsi ayrı bir karaktere sahip kuklalarla kendi tiyatro sahnenizi oluşturalım. Kuklaları oluşturacağınız temel malzeme ise eskimiş çoraplar. Unutmayın, konu el yapımı oyuncak olunca her şey birer oyuncağa dönüşebilir. Bu konuda çocuklarınızın uçsuz bucaksız hayal gücünden yardım alabilirsiniz. Çünkü biliyorsunuz ki onlar için koltuk yastıkları kale, sandalyeler lavdan koruyan bir tepe ve dolaplar ise gizemli dünyalara açılan bir kapı.

Şimdi, gelelim oldukça kolay ve eğlenceli çoraptan kukla yapımı için gereken malzemelere. Düğmeler, ipler ve karton, kukla için gerekli temel malzemeler. Eskiyen soket çorapların üzerine düğmelerden göz, iplerden saç yaparak çorapları bir kuklaya dönüştürmeniz mümkün. Tabii ki kuklaları konuşturmak için ağız da yapmalısınız. Bunun için çorapların tabanını kartona koyarak bir kalıp çıkarmanız ve çıkardığınız kalıbı tabana yerleştirerek ikiye katlamanız yeterli. Tüm çoraplar kuklaya dönüştüyse şimdi sahne sizin!

 

Ahşaptan Puzzle

Ahşaptan Puzzle

Görsel hafızayı geliştiren puzzle hem çocukların hem de yetişkinlerin favori oyunlarından biri. Herkese hitap eden bu eğlenceli oyuncağı farklı zorluk derecelerinde ve şekillerde bulmak mümkün. Ama tamamen size ve çocuğunuza özel bir puzzle yapmak istiyorsanız o zaman kolları sıvama zamanı.

Bir puzzle tasarlamanın da puzzle yapmak kadar öğretici ve zevkli bir aktivite olduğunu belirtelim. Çünkü puzzle tasarlamak için dümdüz bir ahşabın üzerine, birbirinin içine geçebilen parçalar çizip sonrasında bu parçaları kesmeniz gerekli. Parçaları çizerken “Nasıl yapacağım?” diye düşünüyorsanız hepimizin küçüklüğünü süslemiş tetris oyunundan ilham alabilirsiniz. Küçük dikdörtgenler, küpler ve L bloklar, el yapımı puzzle’ınızın temel parçaları olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken, parçaların iç içe geçebilir olması.

Parçaları oluşturup kestikten sonra sıra, en zevkli kısım olan boyamada. Ahşap boyaları ile rengarenk bir puzzle yaratabilirsiniz. Hatta bazı parçaların üzerine küçük resimler çizerek bu oyuncağı daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.

 

Süngerden Tekne

Süngerden Tekne

“Hem basit hem de yaza özel bir oyuncak arıyorum.” diyorsanız o halde bulaşık süngerlerini tekneye çevirme zamanı. Suların hakimi olan küçük kaptanların denizlere açılması için onlara özel bir tekne yapmaya başlayalım.

İhtiyacınız olan; bulaşık süngeri, teknenin yelkenini oluşturmak için ince bir çubuk ve yelken için de kağıt. İlk olarak renk renk bulaşık süngerlerinin ortasına çubuğu batırın. Sonra renkli kağıtları, tabanı çubuk uzunluğunda olacak şekilde üçgen biçiminde kesin. Üçgen biçimli renkli kağıtları, kenarlarından çubuğa geçirin ve hafif bükün. Tıpkı rüzgarla dolan bir yelken gibi. Denizlere açılacağınız tekneniz hazır.

Tüm bu oyuncakları yaparken çocukların oyun arkadaşı Ozmo'yu da yanınıza almayı unutmayın. Hem kendi elleriyle yaptığı yeni oyuncağı hem de favori çikolatası olan Ozmo ile çocuklarınıza unutulmaz bir hatıra armağan etmek işte bu kadar kolay.

 

Ailece unutulmaz bir yaz tatili yaşamak ve daha fazla etkinlikle tatili dolu dolu geçirmek için “Bu Yaz Ailenizle Birlikte Yapabileceğiniz 6 Aktivite” yazımızı okuyarak yeni aktiviteleri keşfetmeye başlayabilirsiniz.

 

Paylaş: