Annelerin Gizli Tarif Defterinden 3 Meşhur Lezzet

Anneler Günü

8.05.2023

Annelerin Gizli Tarif Defterinden 3 Meşhur Lezzet

Annelerin Gizli Tarif Defterinden 3 Meşhur Lezzet

Tadını asla unutamadığımız anne yemeklerini en ünlü şefler bile yapsa hala anne tariflerinin yerini tutamaz. Çünkü her annenin bir sırrı var. Bu sırlar ise misafirliklerden, dergilerden, gazetelerden tarif topladığı meşhur tarif defterlerinde saklı. Sayfalarında emeğin izi olan yemek lekeleri, tariflerin yanında küçük notlar ve tamamen kendine özel oluşturulmuş “Ayten’in Keki” gibi başlıkları görebileceğiniz bu tarif defterleri, anne yemeklerinin en güzel rehberi.

“Ben de yapıyorum, ama anneminki gibi olmuyor.” diyorsanız bazı sırları öğrenmenin zamanı geldi. Sizin için annelerin gizli tarif defterlerini biraz kurcaladık ve anneler ile özdeşlemiş meşhur lezzetlerin tarifini çıkardık.

 

Her Zaman Mutfakta: Bayatlamayan Poğaça

Bayatlamayan Poğaça

Karnınız acıkıp mutfağa gittiğinizde neredeyse her zaman denk geldiğiniz, adeta mutfağın ayrılmaz bir parçası ve kahvaltıların en güzel eşlikçisi olan o çeşit çeşit poğaçaları kim unutabilir ki! O halde hazırsanız, pişerken eşsiz kokusu ile sizi çocukluğunuzu döndürecek bayatlamayan anne poğaçası tarifini en pratik şekilde yapmaya başlayalım.

Bayatlamayan Poğaça İçin Malzemeler:

Hamuru İçin:

  • 3 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4,5 su bardağı un

 

Üzeri İçin:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Susam ve çörek otu

 

Bayatlamayan Poğaça İçin Malzemeler:

Derin bir kabın içerisine önce yoğurdu ekleyin ve üzerine sıvı yağ koyun. Sıvı malzemeleri karıştırdıktan sonra kuru malzemeleri eklemeye başlayabilirsiniz. Karışım içerisine kabartma tozu ve tuz koyarken malzemelerin topaklanmaması için yavaşça karıştırmaya devam edin.

Karıştırırken unu ekleyin ve hamur, kıvama gelene kadar yoğurun. Bu kısımda dikkat edilmesi gereken nokta ise şu: Unu yavaş yavaş eklemelisiniz ve hamur çok sert olmamalı. Hamur, elle yapışmayan ve şekil verilebilecek kıvama geldiğinde hamuru küçük parçalara bölerek şekil vermeye başlayabilirsiniz. Bu kısımda dilerseniz içerisine peynir, zeytin ezmesi, patates gibi damak zevkinize uygun malzemeler koyabilir ya da sade poğaça yapabilirsiniz.

Hamurlarınızı küçük toplar halinde şekillendirdikten sonra fırın tepsisine dizin. Küçük bir kapta çırptığınız yumurta sarısını poğaçalara sürün ve üzerine susam ve çörek otu dökün. Poğaçalarınız artık pişmeye hazır! Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirdikten sonra poğaçaları fırından çıkarıp afiyetle yiyebilirsiniz.

 

"Misafir Geliyor" Habercisi: Havuçlu Kek

Havuçlu Kek

Tarçın, ceviz ve havucun muhteşem uyumunun eseri havuçlu kek, anne keki tariflerinin de en meşhuru. Hem pratik hem de lezzetli olan bu kek yapılıyorsa ve mutfaktan güzel kokular gelmeye başladıysa biliyoruz ki misafirler yolda. Siz de hem kendiniz hem de misafirleriniz için lezzetli ve pratik bir kek tarifi arıyorsanız anne tariflerinin klasiği olan havuçlu kek tam size göre.

Havuçlu Kek İçin Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 adet havuç
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Yarım su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 su bardağı un

 

Havuçlu Kek Yapımı:

Derin bir kabın içerisine yumurtaları kırın, üzerine süt ve toz şekeri ekledikten sonra iyice çırpın. Karışımın içerisine eklemek için havucu rendeleyin. Rendelenmiş havuç, sıvı yağ, kabartma tozu, çekilmiş ceviz ve tarçını da ekledikten sonra kek harcını karıştırmaya devam edin. Son olarak unu yavaş yavaş karışımın içerisine dökün. Unun topaklanmaması için karışımı iyice çırpın. Tüm malzemeler homojen bir şekilde karıştıktan sonra kek harcını kalıba dökebilirsiniz. Kalıp için orta boyutta borcam ya da kek kalıbı tercih edebilirsiniz.

Pişirme için tercih ettiğiniz kalıbı, kekin yapışmaması için öncelikle yağlayın. Harcı kaba aldıktan sonra önceden 175 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Kek pişince fırından çıkarın ve yaklaşık 10 dakika oda sıcaklığında dinlendirin. Tüm evi güzel bir koku sardığına göre havuçlu kekiniz servise hazır. Dilerseniz kekinizi servis ederken annelerin tarif defterinde olmayan ama vazgeçemediği Luppo mini sandviç keklerle sunumunuzu taçlandırabilirsiniz.

 

Yemelere Doyamadığımız: Sodalı Börek

Sodalı Börek

Bir dilim yenince bir dilim daha yeme isteği uyandıran annelerin yaptığı o güzel böreklerin sırrı, sodadan geliyor. Daha fazla canınız çekmeden hem görüntüsü hem de tadıyla iştah açan sodalı börek tarifini yapmaya başlayalım.

Sodalı Börek İçin Malzemeler:

Ana Malzemeler:

  • 6 adet yufka
  • 2 adet yumurta
  • ¾ su bardağı süt
  • ¾ su bardağı yoğurt
  • ¾ su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 şişe (300 ml) maden suyu

 

İç Harcı İçin:

  • 300 gr beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • İsteğe göre karabiber ve pul biber

 

Sodalı Börek Yapımı:

Öncelikle fırın tepsisini yağlayarak yufkaları koymak için hazır hale getirin. Sonrasında bir kabın içerisine süt, yoğurt, yumurta, yağ ve sodayı ekleyerek karıştırın. Bir adet yufkayı fırın tepsisine serdikten sonra üzerine hazırladığınız karışımdan sürün. Bu işlemi her yufka katında yapmalısınız. Üçüncü yufkayı da koyduktan sonra böreğin iç harcını koyma zamanı geldi. Hemen iç harcı hazırlayalım.

Böreğin iç harcını hazırlamak için kalıp peyniri bir kaba alarak çatal yardımıyla iyice ezin. İnce ince doğradığınız maydanozları peynirin içerisine ekleyin ve karıştırın. Harcınızda hafif bir acılık olsun isterseniz bu karışıma karabiber ve pul biber de ekleyebilirsiniz.

Böreğin iç harcını hazırladıktan sonra yufkanın üzerine harcı yayın, yufkaları serme ve her kata sodalı karışımdan sürme işlemine devam edin. Son yufkayı da serdikten sonra kalan tüm karışımı böreğin üzerine dökün. Son olarak üzerine susam ve çörek otu da serpip böreği, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Pişirme esnasında dikkat etmeniz gereken ise böreğin üzerinin kızarması. Kızardıktan sonra sodalı böreğinizi fırından çıkarabilir ve dilimleyerek servis edebilirsiniz.

 

Annelerin tarif defterlerinden derlediğimiz hepsi birbirinden lezzetli bu tarifleri yaptıktan sonra yine de “Annemin yaptığı daha güzeldi.” diyorsanız haklısınız. Çünkü tarif defteri güzel bir rehber olsa da lezzetin asıl sırrı anne elinde. Elinin değdiği her tarifi güzelleştiren tüm annelerin Anneler Günü kutlu olsun!

 

Paylaş: