Geçmişin Saklı Hikayeleri: Tarihi Yarımada'nın Meşhur Hanları

Şölen'le Keşfet

24.04.2024

Geçmişin Saklı Hikayeleri: Tarihi Yarımada'nın Meşhur Hanları

Geçmişin Saklı Hikayeleri: Tarihi Yarımada'nın Meşhur Hanları

İstanbul’da kültür turu yapmak isteyenler için akla ilk gelen seçeneklerden biri tabii ki Tarihi Yarımada. Çünkü tarihi çarşılar, camiler, binalar, hamamlar ile burası İstanbul’un geçmişinden bolca iz taşıdığından kültür turu için adeta bir cennet. Bu nedenle Tarihi Yarımada’nın her sokağında İstanbul’un geçmişinden izleri keşfederek zaman yolculuğuna çıkmanız mümkün.

Ancak unutmayın ki Tarihi Yarımada’nın sadece sokaklarında değil, burada bulunan çarşıların ve binaların içinde de yeni dünyalar gizli. “Peki, buralar nereler?” diyorsanız “Buralar tam fotoğraflık!” dediğimiz tarihi hanlara göz atmanın vakti gelmiş demektir.

O halde gelin, Tarihi Yarımada turuna renk katacak hem atmosferi hem de mimarisi ile büyüleyen İstanbul’un meşhur tarihi hanlarını keşfetmeye başlayalım. Tabii ki geçmişe yolculuk yapacağınız bu keyifli gezide yanınıza keşiflerin en tatlı eşlikçisi Nutymax gofretlerden de almayı unutmayın.

 

Rococo Han

Rococo Han

Tarihi han turumuzda ilk durağımız Rococo Han. Eminönü’nün dar sokakları arasında dolaşırken Tığcılar Sokak’ta karşınıza çıkacak Rococo Han, içine girdiğiniz anda modern mimarisi ile dikkat çeken bir yapıya sahip. Tarihi hanlar arasında en modern mimariye sahip olan bu hanın döne döne inen merdivenleri ve mimari detayları fotoğraflarınıza renk katacağı kesin.

Rococo Han sadece mimari detayları ile değil, pek çok dükkana ev sahipliği yapmasıyla da oldukça meşhur. Çünkü beş kattan oluşan bu hanın içerisinde yaklaşık 110 adet dükkan bulunuyor. Bu dükkanlardan pek çoğu ise kuyumcu veya antikacı. Kısacası antika keşfi yapmak için de Rococo Han, “Uğramadan geçmeyin.” dediğimiz yerler arasında.

Eğer antika eşyalar ve farklı objeler keşfetmeyi seviyorsanız İstanbul’da gidebileceğiniz pek çok yer mevcut. “Peki, bu yerler neresi?” diyorsanız İstanbul’un antika pazarlarını keşfetme zamanı gelmiş olmalı. İstanbul’un meşhur antika pazarlarını keşfetmek için “Nostaljik Bir Keşif: İstanbul’un Antika Pazarları” yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Büyük Valide Han

Rococo Han’ın renkli atmosferinde birbirinden güzel fotoğraflar çektiğimize göre şimdi, yeni bir keşfe doğru yola çıkalım. Şimdiki durağımız Rococo Han’a yürüyerek 2 dakikalık mesafede bulunan Büyük Valide Han.

Büyük Valide Han’ın 17. yüzyılda Kösem Sultan tarafından yaptırıldığı biliniyor. Bu hanı diğer hanlardan ayıran özelliği ise İstanbul’un en büyük hanlarından biri olması. Geçmişte kervanların konakladığı bu han, şu anda da pek çok dükkana ve atölyeye ev sahipliği yapıyor.

Büyük Valide Han’ın girişindeki ilk bölümü geçtiğinizde sizi dükkanların ve mescidin olduğu geniş bir avlu karşılıyor. Merdivenlerden tırmanıp hanı gezmeye başladığınızda ise mistik bir atmosfer sizi bekliyor.

 

Büyük Yıldız Han

Tarihi han turumuza, geniş avlusu ile dikkat çeken bir diğer han olan Büyük Yıldız Han ile devam edelim. Büyük Valide Han’dan çıktıktan sonra yaklaşık 4 dakikalık bir yürüyüş ile Büyük Yıldız Han’a ulaşmanız mümkün. Bu hana girdiğinizde ise ihtişamlı bir avlu sizi karşılayacak. Büyük Yıldız Han’da da tıpkı Büyük Valide Han’daki gibi avluyu gören balkonlarda eşsiz fotoğraflar çekmeniz mümkün.

Mahmutpaşa Yokuşu’nda bulunan Büyük Yıldız Han’ın mimarisi ise hem Osmanlı hem de Batı mimarisinin izlerini taşıyor. Bu nedenle bu handa farklı kültürlerin izlerini keşfedebilirsiniz.

 

Zincirli Han

Zincirli Han

Son durağımız olan Zincirli Han’ı keşfetmek için Kapalıçarşı’ya doğru yola çıkma zamanı geldi. Kapalıçarşı içerisinden bambaşka bir dünyaya açılan Zincirli Han, kiremit rengi duvarları ve dükkanlarındaki yeşil rengi panjurları ile adeta bir film setinin içindeymiş gibi hissedeceğiniz bir atmosfere sahip. Hanın avlusundaki ağaçlar ise bu atmosferi daha da güzel kılıyor. Tüm bu detaylarıyla da Zincirli Han’a Kapalıçarşı’nın gizli bahçesi demek mümkün.

18. yüzyılda Nasuh Paşa tarafından inşa ettirilen Zincirli Han, aslında Nasuh Paşa Külliyesi’nin bir parçası. Şu anda ise bu han hem Kapalıçarşı’nın nefes alma durağı hem de kuyumcu ağırlıklı esnafı ile farklı takılar arayanların buluşma noktası.

 

İstanbul’un tarihi hanlarını keşfettiğimiz bu keyifli gezinin sonuna geldik. “Peki, hanlardan sonra nereyi keşfedelim?” diye düşünüyorsanız merak etmeyin, İstanbul’da gezilerinize renk katacak seçenekler hayli fazla. O halde “Hanlardan çıkıp üstüne hamamları da keşfedelim.” diyorsanız adım adım İstanbul’un tarihine yolculuk yapacağımız bu geziye devam etmek için sizi “İçinizi Isıtacak Bir İstanbul Gezisi: İstanbulun Tarihi Hamamları” yazısında bekliyoruz.

 

Paylaş: