Çikolata Türleri Nelerdir?

Çikolatanın Öyküsü

26.05.2022

Çikolata Türleri Nelerdir?

Çikolata Türleri Nelerdir?

Çikolata paketlerinde genellikle %45, %60 gibi farklı kakao oranları belirtilir. Bu oranların tadı nasıl değiştirdiğini anlamak için %85 kakao içeren bir çikolatayı denemeniz yeterli. Daha düşük kakao oranına sahip çikolata yediğinizde tanıdık bir lezzetin verdiği keyif yüzünüze yayılırken yüksek kakao oranlı çikolatada acımsı bir tat alabilirsiniz.

Aztekler de bu sebeple çikolataya “acı su” anlamına gelen ¨Xocolatl¨ adını vermiş. Hatta ham kakaonun acımsı tadıyla yetinmeyerek içerisine biber de eklemişler. Azteklerin bu sulu çikolata tarifi neyse ki artık yerini çok daha keyifle yenilebilir türlere bıraktı. Peki, hayatı bir şölene çeviren bu çikolata çeşitleri hangileri? İşte, çikolata isimleri ve özellikleri:

 

1. Sütlü Çikolata

Alternate Text

Sütlü çikolata, ağza atıldığında yumuşacık kremamsı bir his veriyor ve hemen erimeye başlıyor. Belki de bu his bile beynimize mutluluk sinyali gönderiyor. Peki, hangi sütlü çikolata içeriği bunu sağlıyor? Sütlü çikolatanın içerisinde en az %10 oranında kakao bulunuyor. Daha yüksek oranda da süt içeriyor. Bu özelliği de sütlü çikolatanın yumuşak ipeksi dokusunu oluşturuyor.

Sütlü çikolatayı sade bir şekilde keyifle tüketebilirsiniz. Bir de bu çikolata türünü krep gibi tadı baskın olmayan lezzetlerin üzerinde de tüketebilirsiniz. Yoğun aromalı tariflerde ise bitter çikolatayı tercih edebilirsiniz.

 

2. Bitter Çikolata

Alternate Text

Çikolata hazzını doruk noktada yaşamanın formülü kimilerimiz için bitter çikolata. Bitter çikolatanın sütlü çikolatadan farkı ise içerisinde süt bulunmaması. İşte, bitter çikolatanın ağızda hızla erimemesinin nedeni bu. Tabii içerisinde süt bulunmayışı, bitter çikolatayı veganlar için de güzel bir seçenek haline getiriyor. Ancak hemen söyleyelim, sütlü çikolata gibi bitter çikolata da kırıldığında o karşı konulmaz çıtırtı sesini çıkarıyor. Tabii kaliteli ve gerçek çikolata olması şartıyla.

Bitter çikolatanın içerisinde %30 ila %80 arasında değişen oranlarda kakao bulunabiliyor. %70’e kadar kakao içeriği daha rahat yenilebiliyor. Ancak bu oran %80’e çıkınca acımsı kakao tadı ön plana çıkıyor. Kurabiye, kek gibi tüm tatlı tariflerine mükemmel uyum sağlayan bitter çikolata, sütlü kahve türlerinin yanında da lezzet şöleni yaşatıyor.

 

3. Beyaz Çikolata

Alternate Text

Sıra en çok merak edilen sorulardan birisinde: ¨Beyaz çikolata neyden yapılır?¨ Beyaz çikolataya böylesine büyülü bir görüntü veren elbette içeriği. Bu çikolata çeşidi bol miktarda kakao yağı ve süt ürünleri içeriyor. Yani beyaz çikolatada kahverengiliği sağlayan toz kakao bulunmuyor.

Ayrıca karamelize beyaz çikolata da dikkatinizi çekmiş olabilir. Bu aslında yeni bir çikolata türü değil. Beyaz çikolatanın karamelize olana kadar kavrulması sonucu elde ediliyor. Beyaz çikolatayı espresso bazlı kahvelerin içerisine ekleyerek gurme bir lezzet yakalayabilirsiniz.

 

4. Şekersiz Çikolata

Alternate Text

Şekersiz çikolata çok daha az tercih edilen bir tür. Çünkü adından da anlayabileceğiniz gibi içerisinde şeker ve hatta süt bulunmuyor. Bu nedenle şekersiz çikolata daha acı ve kolay erimeyen bir yapıya sahip. Çok şekerli tariflere eklendiğinde ise derin bir çikolata lezzeti veriyor.

 

5. Ruby Çikolata / Yakut Çikolata

Alternate Text

İlk defa 2017’de tanıtılan ruby, çikolata ailesinin en yeni üyelerinden. Brezilya ve Ekvador’da yetişen ruby kakao çekirdekleri, doğal olarak pembe renge sahip. Ruby çikolata da alıştığımız çikolata görüntüsünün dışında pembe renkte. Hafif ekşimsi bir tadı olan yakut çikolatayı tek başına tüketerek kendine özgü lezzetini daha iyi alabilirsiniz.

 

6. Kuvertür Çikolata

Alternate Text

Çikolata eritip tariflerine eklemeyi sevenler ve tabii ki gurmeler için kuvertür çikolata vazgeçilmez bir lezzet. Kuvertür çikolata, diğer çeşitlere göre daha yüksek oranda kakao yağı içeriyor. Bu sayede daha hızlı şekilde eriyor ve mükemmel bir dokuya sahip oluyor. Kuvertür çikolatanın bitter, sütlü ve beyaz çikolata türleri bulunuyor.

 

En İyi Çikolata Hangisi?

Çikolata türlerinin hepsi farklı damak zevklerine hitap ediyor. Ancak mutlaka bitter, sütlü ya da diğer çikolata türleri arasında bir seçim yapmak şart değil. Her birinin aroması size farklı bir deneyim yaşatabilir. Çikolata seçiminde dikkat etmeniz gereken esas şey gerçek kakao yağı kullanılan ve kaliteli çekirdeklerden elde edilen bir çikolata almanız.

Sizi kaliteli çikolata keyfine ulaşmak için uzun araştırmalar yapmak zorunda bırakmak da istemeyiz. Şölen’in üstün Ar-Ge tesislerinde özenle incelenerek hazırlanan çikolatalarımız arasından birini seçmeniz yeterli.

Çikolatayla mutluluk dolu anlar yaşamanızı dileriz.

Paylaş: